Sport

Minden eddiginél több leszbikus és meleg sportoló indul a tokiói olimpián

A női focicsapatok tagjai között összesen 38 leszbikus játékos lesz ott Tokióban / a képen középen jobbra Megan Rapinoe, az amerikai női fociválogatott kapitánya, akit 2019-ben az év sportemberének választottak / fotó: zhukovsky

 

Rekordszámú LMBTQ sportoló áll rajthoz a július 23-án kezdődő tokiói olimpián. Az Outsports elemzése szerint legalább 135 nyíltan leszbikus, meleg, biszexuális, transz, queer és nem bináris sportoló érkezik a játékokra – a legtöbben az Egyesült Államok színeiben.

Az idei létszám egyébként több mint a duplája a 2016-os rióinak, akkor 56 nyíltan LMBTQ sportoló állt rajthoz – 2012-ben pedig még csak 23-an. Hogy a sportban mennyire változik a helyzet és mennyien mernek ma már coming outolni, azt jól jelzi, hogy idén több lesz a nyíltan LMBTQ sportoló, mint az eddigi nyári olimpiai játékokon összesen.

Tokióba 25 országból érkeznek outolt atléták, a listát az Egyesült Államok vezeti 30 sportolóval, létszám szerint őket az Egyesült Királyság (15 fő), Hollandia (12 fő), Kanada (11 fő), Ausztrália (9 fő), Új-Zéland (9 fő) és Brazília (7 fő) követi.

Az olimpián induló nyíltan LMBTQ sportolók között a hölgyek hétszer többen vannak, mint a férfiak – a női focicsapatok tagjai között például 38 queer játékos szerepel az idei listán. Az új-zélandi súlyemelő, Laurel Hubbard pedig történelmet az első nyíltan transznemű sportolóként, aki részt vesz az olimpián.

A rekord méretű létszámot Joanna Hoffman, az Athlete Ally nevű LMBTQ sportolói szervezet kommunikációs igazgatója a Time-nak így kommentálta:

„Minden coming outolt és büszke sportoló példakép azok számára, akik az előbújást még nem tették meg, akik még nem biztosak abban, hogy teljesen önmaguk lehetnek, hogy továbbra is űzhetik-e azt a sportot, amit szeretnek.”

 

Tokióban ott lesz a két softball-játékos, az amerikai Amanda Chidester és a mexikói Anissa Urtez – akik úgy lesznek egymás ellenfelei lesznek, hogy tavaly volt az eljegyzésük.

 

Egymás ellen játszhatnak a tokiói olimpián a jegyespár tagjai

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb