Nagyvilág

A fenyegetések ellenére egyre bátrabbak a kenyai queer közösség tagjai

Tíz hónappal a Legfelsőbb Bíróság döntését követően a kenyai LMBTQ-közösség tagjai azt mondják, hogy bátrabban küzdenek a jogaikért és jelentik a gyűlölet-bűncselekményeket – még akkor is, ha homofób tüntetésekkel és egy olyan törvényjavaslattal kell szembenézniük, amely szigorítaná az azonos neműek közötti szexuális kapcsolatért kiszabható büntetést.

A bíróság még februárban úgy döntött, hogy engedélyezi a Nemzeti Meleg és Leszbikus Emberi Jogi Bizottság (NGLHRC) jogvédő csoport számára, hogy nem-kormányzati szervezetként bejegyeztesse magát. Az engedélyezést az aktivisták egyhangúan méltatták, ám fenyegető ellenreakciókat is kiváltott.

A múlt hónapban a bíróság egy parlamenti képviselő által benyújtott fellebbezést követően helybenhagyta az eredeti döntést – tehát a csoport bejegyeztetését -, ami további lendületet adott a kelet-afrikai ország queer közösségének.

Megújult erővel tudunk kiállni az LMBTQ-emberek jogaiért és méltóságáért Kenyában” – mondta Annette Atieno, az NGLHRC kommunikációs munkatársa az Openlynek, utalva Peter Kaluma képviselő szeptemberi fellebbezésének elutasítására.

Kenyát még mindig viszonylagos menedéknek tekintik az LMBTQ-emberek számára egy egyébként ellenséges régióban. Ellentétben sok más – több mint 30 – afrikai országgal, ahol az azonos neműek közötti kapcsolatok illegálisak, a gyarmati korszakból származó, melegellenes törvényt itt ritkán hajtják végre.

A homofób villongások azonban gyakoriak, és a februári döntés a közösség elleni fenyegetések megugrását eredményezte. Az NGLHRC legfrissebb adatai szerint a bejelentett visszaélések száma – beleértve a támadásokat, fenyegetéseket és diszkriminációt – a januári 78-ról februárban 117-re, márciusban pedig 367-re emelkedett.

A döntést követően Kaluma májusban törvényjavaslatot terjesztett a parlament elé, amely gyakorlatilag visszacsinálná a Legfelsőbb Bíróság döntését, mivel korlátozná az LMBTQ-emberek gyülekezési, véleménynyilvánítási és tüntetéshez való jogát.

A szomszédos Uganda és Ghána hasonló jogszabályait lemásolva a törvényjavaslat egy új, halállal büntetendő bűncselekményt, a „súlyos homoszexualitást” is meg kívánja teremteni, amely magában foglalja a kiskorú vagy fogyatékkal élő személyekkel folytatott azonos nemű szexuális kapcsolatot.

Kaluma törvényjavaslata Mohamed Ali törvényhozótársának indítványát követte, amely az LMBTQ-közösséget támogató információ vagy anyag bármilyen vitájának, terjesztésének vagy közzétételének betiltását szorgalmazta. Az indítványt a képviselők márciusban támogatták, de jogi hatása nincs.

Februári ítéletében a Legfelsőbb Bíróság megerősítette az NGLHRC bejegyzési jogát a kenyai alkotmány 36. cikke alapján, amely kimondja, hogy „minden személynek joga van az egyesülési szabadsághoz, amely magában foglalja a jogot, hogy bármilyen egyesületet alapítson, ahhoz csatlakozzon vagy annak tevékenységében részt vegyen„.

A bíróság úgy ítélte meg, hogy a bizottság bejegyzési kérelmének elutasításáról szóló döntés egyenértékű lenne az érintettek alkotmányos jogainak megtagadásával. Kaluma fellebbezését elutasítva a múlt hónapban a bíróság azt írta, hogy „az alkotmány 27. cikkében használt „nem” szót úgy kell értelmezni, hogy az magában foglalja a „szexuális irányultság” kifejezést„.

Kevin Muiruri, egy nairobi ügyvéd és emberi jogi aktivista szerint ez a bíróság „befogadó megközelítését” mutatja. „Nem könnyű úgy módosítani az alkotmányt, hogy az LMBTQ-közösségre is kiterjedjen” – mondta. „Ez az értelmezés lefedi és védi a jogaikat és a diszkriminációtól való mentességüket„.

Az NGLHRC nyilvántartásba vételi joga széles körű jogi elismerést biztosít az LMBTQ-közösség számára, garantálja például a rendezvények megtartásához és a pride nyílt megünnepléséhez való jogot – tette hozzá Muiruri.

A bíróság szeptemberi nyilatkozata több száz muszlim tiltakozását váltotta ki a múlt héten a fővárosban, valamint egy tüntetést a tengerparti Mombasa városában, amelyen többek között Ali törvényhozó is felszólalt.

Az eseményen felszólalva azt mondta, hogy az LMBTQ kenyaiaknak el kellene hagyniuk az országot. „Ha muszáj, ha melegek és leszbikusok akarnak lenni, adjanak nekik vízumot, és vigyék őket Amerikába” – mondta.

Mindezek ellenére sok queer kenyai érzi úgy, hogy a Legfelsőbb Bíróság döntése magabiztosságot adott neki ahhoz, hogy a homofób támadásokat jelentse az NGLHRC-nek, amely továbbítja a bejelentéseket a bűnüldöző szerveknek – még akkor is, ha sokan úgy döntenek, hogy nem viszik peres útra az ügyüket, mert félnek a megbélyegzéstől és a diszkriminációtól.

Több halálos fenyegetést kaptam a telefonomon keresztül” – mondta egyikük, egy nairobi meleg férfi, hozzátéve, hogy az LMBTQ-közösséget célzó erőszak megállításának egyetlen módja az lenne, ha legalizálnák az azonos neműek kapcsolatát. „Kezdek beletörődni, hogy ez nem fog véget érni, amíg hivatalosan el nem ismernek minket” – tette hozzá.

 

Fémdobozban találtak rá egy kenyai queer aktivista holttestére

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin