Kultúra

A demokráciáért harcol a leszbikus popsztár Hongkongban

 

Denise Ho az egyik legismertebb popsztár Hongkongban, és a mainstream énekesnők között hazájában az első, aki leszbikusként coming outolt. Tizenéves korában fedezték fel egy tehetségkutatóban, a kilencvenes évek közepén indult karrierje során közel húsz stúdióalbumot adott ki, játszott tucatnyi filmben, és szinte az összes fontosabb díjat begyűjtötte. A kritikusi elismerés mellett kilenc éven át folyamatosan az eladási listák élén szerepelt.

 

 

Pályája csúcsán, 2012-ben coming outolt a helyi pride-on elmondott beszédében, és a Shanghaiist portálnak azt nyilatkozta, ezt már korábban meg kellett volna tennie.

„Úgy gondolom, hogy hírességként kötelességem kiállni a szerelem és az egyenlőség mellett. Sok éven át, amikor a média kérdéseivel szembesültem, úgy éreztem, hogy a szexuális orientáció magánügy, és nem kell felcímkézni magunkat, vagy beszélni erről a nyilvánosságnak. De 2012-ben, amikor több elfogadásban és előrelépésben reménykedtünk az egyenlőség terén, rá kellett jönnöm, hogy még mindig jelentős a diszkrimináció és az előítéletek. Úgy éreztem, hogy a hallgatás többé nem járható.”

És hogy ez mennyire így van, azt nem csak önmagával kapcsolatban gondolta komolyan. Csatlakozott a demokrácia-párti mozgalmakhoz, és a 2014-es hongkongi esernyős forradalomtól kezdődően aktív szerepet vállal. Több alkalommal letartóztatták a tüntetéseken, és óriási hatása volt a helyi közvéleményre, amikor azt látták az újságokban vagy a képernyők előtt, hogy egy ekkora sztárt visznek bilincsben a rendőrök.

Nyilvános kiállásának a szabad választásokat követelő diákok mellett azonban azonnali és érezhető következményei voltak. Tiltólistára került Kínában, kínai nyomás hatására a szponzorok ejtették, a helyszínek pedig visszamondták a fellépéseit.

Egy héttel ezelőtt aztán életbe lépett a Hongkong autonómiáját korlátozó kínai nemzetbiztonsági törvény. Ezzel egy időben egy inspiráló dokumentumfilm jelent meg, amely az énekesnőn, a régió egyik leginkább ismert LMBTQ-jogi aktivistáján keresztül mutatja be a demokráciát követelő mozgalmat. A Denise Ho: Becoming the Song című film a The New York Times beszámolója szerint közérthető módon mutatja be a nagyvilág számára ismeretlen popsztárt, és helyezi el az aktivizmusát a hongkongi események történetében.

 

 

 

Hongkong közelebb került a házassági egyenlőséghez

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb