Hírek

Hongkong közelebb került a házassági egyenlőséghez

A hongkongi legfelsőbb bíróság megszüntette a tilalmat, amely megakadályozta, hogy az azonos nemű párok közösen jussanak önkormányzati lakásokhoz. A homofób törvényhozók máris aggódni kezdtek, hogy ezzel a döntéssel egy lépéssel közelebb kerültek az egyenlő házasság megteremtéséhez.

 

 

Az ügyet Nick Infinger és párja indították el, akik 2018-ban házasodtak össze Kanadában. Amikor azonban bérelni szerettek volna egy önkormányzati lakást, akárcsak egy „hétköznapi család”, a hongkongi lakhatási hatóság visszautasította őket – írja a Gay Star News.

A bizottság azt hozta fel érvként, hogy az Oxford angol szótár szerint a férj meghatározása egy „házas férfi, legfőképp a feleségéhez kötődve”. A szótár azonban most már az azonos nemű kapcsolatokat is beleszámítja a házasság fogalmába. Anderson Chow bíró pedig Infinger javára döntött az ügyben.

Azzal érvelt, hogy a hatóság képtelen volt megindokolni a bánásmódok közti különbséget, amelyeket egy heteroszexuális és egy azonos nemű pár között tesznek.

Hongkong nem legalizálta még az egyenlő házasságot, de a bíró utalt az ország alkotmányára, amely mindenki számára garantálja az egyenlőséget és a megkülönböztetés elleni védelmet. Chow végül úgy ítélt, hogy az azonos nemű párok kizárása az önkormányzati lakásbérlésből törvénytelen és alkotmányellenes.

Ez a győzelem azonban továbbra is veszélyben van. Néhány törvényhozó ugyanis felszólította a kormányt, hogy fellebbezést nyújtson be az ügyben. Úgy vélik, ez az eset veszélyezteti azt a törvényt, amely kimondja, hogy csakis heteroszexuális párok köthetnek házasságot. Vannak, akik szerint ezzel az üggyel aláássák a hagyományos családi értékeket, és attól tartanak, hogy a bíróság hamarosan akár el is ismerné Hongkongban az azonos nemű párok házasságát.

„Nyilvános vitákra van szükségünk ahhoz, hogy dönthessünk a házassági rendszerünkről, nem pedig a bíróság ítéleteire” – nyilatkozta Priscilla Leung ügyvéd.

Mindeközben Man-Kei Tam, a hongkongi Amnesty International nevű emberi jogi civil szervezet vezetője örömmel fogadta a bíróság döntését:

„A döntés igazi győzelmet jelent az egyenlőségnek és az LMBTQ-jogoknak, és egyben egy jelentős előrelépés abban a harcban, amelyet a hongkongi társadalomban lévő diszkrimináció ellen folytatunk. A hongkongi kormány visszautasítása, hogy önkormányzati lakást biztosítson két házas férfinak csakis a szexuális irányultsága miatt, az emberi jogaik megsértésének számít. Senkinek sem lenne szabad megkülönböztetésben részesülnie azért, aki, vagy azért, akit szeret. Miután a legfelsőbb bíróság meghozta a döntését, a hatóságoknak biztosítaniuk kell, hogy az azonos nemű párok kérelmeit ugyanúgy kezeljék, mint mindenki másét. A mai nap egy ébresztő a hongkongi kormánynak, aminek sürgősen felül kellene vizsgálnia a törvényeit, hogy biztosítsa, senki se szenvedhessen diszkriminációt a szexuális irányultsága, a nemi identitása vagy az interszex státusza miatt.”

Mindeközben egy helyi LMBTQ-csoport, a Rainbow Action is örömmel fogadta a bíróság döntését, és arra kéri a kormányt, hogy minél előbb mutasson fel olyan törvényjavaslatokat, amelyekkel megvédhetik az LMBTQ-közösséget a diszkriminációtól.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb