Nagyvilág

Pályára lépett Spanyolország első transznemű férfi labdarúgócsapata

 

Katalónia regionális férfi bajnokságában debütált Spanyolország első, transznemű férfiakból álló labdarúgócsapata – írja a Reuters.

Az újjászületés szimbólumáról, a főnixről elnevezett Fenix FC a Barcelona tartománybeli Sant Feliu de Llobregat városának labdraúgóklubjához csatlakozva nyerte el az ötödosztálybeli szereplés jogát. A csapat korábban barátságos mérkőzéseket és teremfoci-találkozókat vívott nem hivatalosan.

Spanyolország tavaly úttörő jelentőségű törvényt fogadott el, amelynek célja, hogy megkönnyítse a transznemű emberek jogi nemváltoztatását. Az intolerancia azonban továbbra is fennáll: a régió LMBT-fóbia Elleni Megfigyelőközpontja által összeállított adatok szerint 2023-ban rekordszámú, 302 esetben fordult elő hátrányos megkülönböztetés vagy erőszak az LMBTQ emberek ellen Katalóniában, az áldozatok egynegyede pedig transznemű volt.

A 24 éves Hugo Martinez úgy nyilatkozott a Reutersnek, hogy nagyon nehéz volt a csapatot összehozni. Ő maga a tranzícióját követően már nem játszhatott a női csapatban. „Fiú voltam, aki a lánycsapatban játszott, de új személyigazolvány nélkül, így még nem játszhattam fiúkkal” – mondta. Azt is elmesélte, hogy a többi játékos, az edzők és a szülők a lelátón gyakran sértegették és fenyegették.

Ezt követően online toborzott transznemű férfiakat, akik focizni szerettek volna. A Fenix FC létrehozása három évi munkájukba került. A csapat kapitánya, a 19 éves Luke Ibanez azt mondta, nem mert cisznemű férfiakkal egy csapatban játszani, mert tartott attól, hogy nem tudna beilleszkedni, és hogy akár erőszaknak is ki lett volna téve. Így amikor Martinez meghívta a csapatba, azonnal igent mondott.

A Katalán Labdarúgó-szövetségben a férfi bajnokságok az elmúlt két szezonban vegyes bajnokságok voltak, ami azt jelenti, hogy bármilyen nemű játékosok részt vehetnek a hivatalos identitástól függetlenül és a hivatalos dokumentumokban szereplő nevüket sem kell használniuk.

A Fenix FC szeptember 21-én játszotta első mérkőzését a ligában, ahol is 19:0-ra kikaptak. A szurkolók és a játékosok számára a végeredménynél azonban sokkal fontosabb, hogy a transznemű férfiak egyenlő feltételek mellett játszhatják kedvenc sportágukat.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin