Nagyvilág

A meleg férfiak csaknem harmada a szélsőjobbra szavazna Ausztriában

A népszerű Romeo társkereső platform arra kérte az osztrák felhasználóit, mondják meg, melyik pártra szavaznának a szeptember 29-i parlamenti választáson. A hangsúlyozottan nem reprezentatív felmérés elég meglepő eredményeket hozott.

Szeptember 6. és 15. között összesen 4216 felhasználó élt a lehetőséggel Ausztria területéről, és a legtöbben azt a pártot jelölték meg, amely határozottan ellenzi a szexuális kisebbségek jogait. A válaszadók 29,3 százaléka azt a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpártot (FPÖ) választaná, amelynek felső-ausztriai jelöltje, Michael Gruber „Takarítsunk Ausztriáért” felirattal választási kampányvideójában szivárványzászlót dobott egy kukába.

A Romeo felhasználói közül 20,6 százalék szavazna az Osztrák Szociáldemokrata Pártra (SPÖ), őket az Új Ausztria és Liberális Fórum (NEOS) követi 13,5 százalékkal. A felmérés eredménye az Osztrák Zöld Pártnak (Die Grünen) különösen kellemetlen lehet: annak ellenére csupán 10,6 százalék szavazna rájuk, hogy a párt olyan sikereket ért el, mint a diszkriminációmentes véradás, az ingyenes PrEP bevezetése, valamint a melegségük miatt évtizedekkel korábban elítéltek kárpótlása.

A zöldekkel koalícióban kormányzó, kereszténydemokrata konzervatív Osztrák Néppárt az ötödik helyen végzett 9,7 százalékkal. A parlamenti választás 4 százalékos bejutási küszöbét ebben a felmérésben még az Osztrák Kommunista Párt (KPÖ) (6,69 százalék) és az Osztrák Sörpárt (4,72 százalék) ugraná meg.

A Romeo hasonló felmérést végzett Németországban is 2024 tavaszán, az európai parlamenti választások előtt, ott a platformot használó férfiak között a szélsőjobboldali AfD végzett az élen 22,3 százalékkal.

A német Queer.de portál szerint tévedés lenne az osztrák melegek körében a szélsőjobb térnyerését önmagában a bevándorlókkal magyarázni. Míg a migrációs hátterű férfiak a gyűlölet-bűncselekmények és a homofób támadások harmadáért felelősek, addig 2023-ban 446 gyűlölet-bűncselekményt regisztrált az osztrák belügyminisztérium, ezekben az esetekben a rendőrség 348 gyanúsítottal szemben intézkedett, akiknek 72 százaléka osztrák férfi volt. Ha azonban a jelenlegi kormánykoalíció elleni tiltakozásból szavaznának az osztrák melegek a szélsőjobbra, a portál szerint gondolniuk kellene a következményekre is. A párt nem titkolja LMBTQ-ellenes nézeteit, Herbert Kickl pártelnök az idei bécsi pride ellen is kikelt, az FPÖ-nek pedig a magyarországi Orbán-kormány a példaképe.

Ennek megfelelően alkotmánymódosítással mondanák ki, hogy Ausztriában csak két nem létezik, megszüntetnénk a „szivárványkultuszt” és a „transznemű agymosást”, valamint a párt álláspontja szerint „a gyermekek védelmében” kizárólag a hagyományos család, az apából és anyából álló család a megfelelő.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin