Hírek

99 éves transz háborús veterán gyűjt egymillió dollárt LMBTI-embereknek

A koronavírus járvány világszerte milliókból hozta és hozza ki a tenni és segíteni akarást – és ez a késztetés egyáltalán nincs életkorhoz kötve.

Gyönyörű példája ennek Robina Asti, egy 99 esztendős, New Yorkban élő transz hölgy. Robina a második világháborúban harcolt hazájáért, majd az ezt követő évtizedekben repülőoktatóként dolgozott. A levegő szerelmese, még tavaly, 98 esztendősen is ugrott ki repülőgépből.

Férjét, Norwood Pattont 2012-ben vesztette el és mivel Robina hivatalos irataiban férfiként szerepel, így eredetileg nem lett volna jogosult özvegyi nyugdíjra. Ám nem hagyta annyiban a dolgot: pert indított és nyert, így elismerték transz nőként, ahogyan az özvegyi nyugdíjhoz való jogát is.

Most pedig, közelítve a századik születésnapjához és látva a rengeteg sanyarú sorsot maga körül, úgy döntött segíteni szeretne. Létrehozta a Cloud Dancers Foundation elnevezésű alapítványt (azokra az évekre emlékezve, amikor rengeteg időt töltött a levegőben), amelynek segítségével egymillió dollárt tervez gyűjteni.

Az így összegyűjtött összeget aztán nehéz anyagi helyzetben lévő, egyedülálló idős LMBTI-emberek és olyan LMBTI-fiatalok között szeretné szétosztani, akiket családjuk szexuális orientációjuk, vagy nemi identitásuk miatt tagadott ki.

Robinával néhány évvel ezelőtt rövid interjú is készült, amelyben többek között a diszkrimináció elleni harcról és a repülés iránti szenvedélyéről is mesél. Az eredeti angol nyelvű felvétel megtekinthető YouTube-on:

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb