Gasztronómia

8Trend Fine Bistro – A budapesti nyolcas trend

Nem csupán egy szójáték ihlette Budapest legújabb éttermének és borbárjának megszületését, hanem a név mögött egy ennél sokkal komolyabb sztori áll, amelyről ottjártamkor mesélt nekem az étterem tulajdonosa. 

Az 8Trend Fine Bistro & Wine Bar tavaly novemberben nyitotta meg kapuit, a nyolcadik kerületi Palotanegyedben –abban a városrészben, ahol egymást érik a különböző impozáns épületek, amelyek hajdanán arisztokraták otthonául szolgáltak. A Palotanegyed egy olyan nyüzsgő és divatosan elegáns pontja volt a fővárosunknak, amely az elmúlt évek városrehabilitációjának köszönhetően egy erőteljesen feltörekvő, ám a többi – turistáktól hemzsegő – városrésztől eltérően kicsit a nyugalom és a művészet szigete is. 

A művészet pedig pont az 8Trend környékén találkozik a gasztronómiával, hiszen az utca nem másról, mint a magyar irodalom egyik leghíresebb „ínyencéről”, Krúdy Gyuláról kapta a nevét. 

Az étterem nevének eredete és a nyolcas szám fontossága a borkínálatban is megjelenik, hiszen a ház borát a Nyolcas és fia pincészet adja. Nyolcas Ádám borásznak 8 tétele található az 8Trend kínálatában. De talán a legegyszerűbb magyarázatot el is felejtettük, hiszen az 8Trend egy angol-magyar szójátékból született. 

Ami a hely műfaji megnevezését illeti, számomra a fine bistro kifejezés nagyon új és kicsit idegen volt, hiszen így egyben még nem találkoztam vele. Egy olyan kategóriával állunk szemben, ami átmenetet képez a sokszor már-már molekuláris gasztronómiába torkolló fine dining – vagy ahogy közismertebb: óriás tányéron tálalt kis adagok – és a bisztró jellegű étterem között. Tapasztalataim szerint szerencsére mindegyikből a legjobb tulajdonságot emelték ki, és így született meg ez az új étteremfogalom. 

Az 8Trend Fine Bistro esetében ezt úgy tudnám egyszerűen megfogalmazni, hogy egy olyan étterem, ahol a kifinomultság és a lazaság találkozik. De mit is jelent ez? 

Adott egy modern, elegáns étterem, amelyben mégis megtalálhatók olyan elemek, amiktől egy percig sem éreztem feszélyezve magam az ottlétem során, de nem találkoztam azzal a már-már túlságosan laza stílussal, ami általában jellemző a bisztró jellegű éttermekre. 

Az étlapot és az árakat megnézve egy percig sem kellett attól tartanom, hogy egy vacsora a teljes havi étkezésre fordított büdzsémet kimerítheti. A „fine” szó hallatán pedig joggal merülhet bennünk fel a kétely az ételek adagjaira, amit általában egy fine dining étterem nyújt. Így történt, hogy amikor belefogtam egy ötfogásos ételsor kiválasztásába, a felszolgáló tájékoztatott, hogy a testalkatomat nézve lehet, hogy az egy picit sok lesz nekem. 

Ekkor értettem meg, hogy pontosan mit is jelent a fine bistro kifejezés. Egy elegáns, de mégis visszafogottabb stílusú étterem, amely a bisztrókonyhával találkozik. Azt hiszem, ez pont beleillik azon elvárások közé, amelyeket én mindig támasztok akár magammal szemben is: legyünk igényesek, de tartsuk meg azt a lazaságot, ami még abszolút vállalható. Ezért is szokták a barátaim néha a „visszafogott sznob” jelzőt használni rám. 

Az ételkínálatot megnézve nem lehetett okom panaszra, csaknem a bőség zavarába kerültem. Mivel alapvetően nem vagyok egy nagyétkű ember, ezért az előételeket rögtön át kellett ugorjam, pedig sokáig szemeztem a tatár beefsteakkel vagy éppen a narancsos füstölt kacsamell salátával. A főtételeknél is sokáig vaciláltam a sütőtökpürével körített kakukkfüves-asztalt cseresznyés rosé kacsamell és a burgonyafánkkal tálalt áfonyás-erdei gombás szarvasragu között, de végül a kacsára esett a választásom. 

Édesszájúként a desszert természetesen elmaradhatatlan része az étkezéseimnek, és mindig azzal nyugatom magam, hogy ezt heti hét edzés mellett megtehetem. Ezért nagyon gyorsan rendeltem egy vaníliás narancsban főtt körtét csokoládétrüffellel és linzermorzsával. 

Visszagondolva rájöttem arra is, hogy az ételekben található aszalt cseresznye, körte és narancs alapján igazából gyümölcsnapot tarthattam. 

Úgy gondolom, hogy egy olyan belvárosi étteremre találtam, amelyet nektek is örömmel ajánlok, amennyiben szeretitek a gasztronómiát, szerettek jókat enni, és mindezt olyan elegáns környezetben szeretnétek megtenni, amiben egy percig se érzitek feszélyezve magatokat.  

És mi a különleges még az 8Trendben? Rajtam kívül biztosan vagyunk még páran, akik sokszor esnek gondba, ha bort kell vásárolni. Én legalábbis mindig szeretnék valami különlegeset venni és nem a tömegtermékek felé fordulni az üzletben. Sokszor még a drágább tételeknél is ott a lutri, hogy jól választottam-e. Az 8Trend Fine Bistro & Wine Bar pedig pont ezt a problémát hivatott kiküszöbölni azzal, hogy közvetlenül az étterem mellett található borbárban nemcsak megvásárolhatjuk a borokat, hanem előtte meg is kóstolhatjuk az általunk kiszemelt tételt, amelyet szakavatott sommelier segít kiválasztani.

Nekem mindössze két kérdést tett fel, és máris nyújtotta azt a palackot, amely szerinte a legjobban illik hozzám. Megkóstolva a bort nem is tétlenkedtem tovább, valóban őt választottam. A borbár különlegessége, hogy az üzlet kínálatában megtalálható közel 150-féle magyar bor mindegyike kis borászoktól származik, amelyekből nem készült több tízezer palack, így könnyen előfordulhat, hogy pár hét vagy hónap múlva már nem találjuk meg a polcon a korábban vásárolt italt – de ez ne riasszon el minket, hiszen így újabb különlegességeket próbálhatunk ki. 

Amennyiben nem vásárolni szeretnénk, hanem csak borozgatni vagy vacsorázni, akkor erre is alkalmunk nyílik, ugyanis a borbár kínálatában különböző borkorcsolyák is megtalálhatók, amelyeket pár pohár finom ital társaságában is elfogyaszthatunk. 

A „keményebb műfaj” kedvelői pedig közel 50-féle különleges magyar pálinkából választhatnak, amelyeket szintén helyben fogyasztásra vagy otthoni célra is megvásárolhatunk. 

De a borbárról és annak választékáról, valamint az élményről a következő látogatásom után számolok be nektek részletesen. 

8TREND FINE BISTRO & WINE BAR (Facebook)

1088 Budapest, Krúdy Gyula utca 6.

Nyitva tartás:
Az étterem konyhája 11:30-tól 22:00-ig várja a vendégeket.

Asztalfoglalás: +36 20 410 9115 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin