Nagyvilág

60 ezer résztvevő a prágai pride felvonuláson

Több tízezer ember sétált keresztül ma délután Prága belvárosán az idei pride felvonulás keretében, amelynek célja a szexuális kisebbségek iránti tolerancia és támogatás kifejezése, valamint a mindenki számára egyenlő jogok előmozdítása volt. A felvonuláson miniszterek, politikusok, különböző vállalatok és szervezetek képviselői, nagykövetek, hírességek és gyermekes családok is megjelentek. A szervezők és a rendőrség a tavalyihoz hasonlóan mintegy 60 ezer fősre becsülték a részvételt.

A felvonulás az immár 13. alkalommal megrendezett, egyhetes emberi jogi fesztivált zárta, amelyet a „Tradicionálisabb, mint gondolnád” mottóval tartottak, idei témája pedig a hagyományok és a társadalom kapcsolata volt. Veronika Dočkalová programigazgató szerint észrevehetően nagy volt az érdeklődés a fesztivál programjai iránt, számol be róla az Aktualne. A két tucatnyi ellentüntető kapcsán a rendőrségnek nem kellett komolyabb konfliktusok miatt közbelépnie, közölte Jan Daněk rendőrségi szóvivő.

 

A felvonuláson részt vett Ivan Bartoš miniszterelnök-helyettes és Jan Lipavský külügyminiszter, valamint Vít Rakušan belügyminiszter is. A cseh alsóházban novemberben dönthetnek az azonos nemű párok házasságának bevezetéséről, amelyet a csehek 58 százaléka támogat. Az egyenlő házasságról szóló törvényjavaslattal párhuzamosan tárgyalják azonban azt az alkotmány módosítására benyújtott javaslatot is, amely ezzel szemben kőbe vésné, hogy a házasság kizárólag egy férfi és egy nő szövetsége.

Az idei pride felvonulás után a színpadon este 10 óráig koncertekkel várják az érdeklődőket. Az este folyamán többek között fellép a nyíltan leszbikus amerikai énekesnő LP is, aki 2017-ben a Lost On You című albumával vált világhírűvé. (A vele készített interjúnkat itt találjátok.)

LP még májusban Prágában forgatta az egyik klipjét, beleszeretett a városba, és úgy döntött, hogy visszatér – a pride programigazgatója, Dočkalová elárulta, hogy ezután LP saját maga kereste meg a fesztivált azzal, hogy szeretne fellépni náluk.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin