Hírek

36 év után újra kinyithatnak San Francisco meleg szaunái

San Francisco évtizedek óta ismert arról, milyen elfogadó és befogadó, ha az LMBTQ-közösségről van szó. A városháza rendszeresen szivárványszínebe borul és még a bőrös közösség előtt is saját tér tiszteleg. Egy valami azonban látványosan hiányzik a metropoliszból, ami pedig más, hasonló méretű városokban – de hogy ne menjünk messzire, Budapesten is – magától értetődően megtalálható: a meleg és biszexuális férfiak számára fenntartott szaunák, fürdők.

Nem a véletlen, vagy az érdeklődés hiánya hozta így, hanem szomorú, már-már történelmi oka van. A városvezetés 1984-ben döntött úgy, hogy bezáratja a működő szaunákat, tekintettel az egyre válságosabbá váló AIDS-krízisre.

 

A fotó illusztráció

 

Ma azonban, az AIDS-krízis elmúltával, a városi közgyűlés egyik tagja, Rafael Mandelman úgy döntött, rendeletmódosítást nyújt be, amely lehetővé tenné, hogy újból kinyissanak a szaunák és fürdők San Franciscóban. “A szigorítás 1984-ben lépett hatályba, amikor a meleg férfiak haldokoltak. A közegészségügy minden tőle telhetőt megtett, hogy lassítsa a vírus terjedését” – a férfi, aki többek között a történelmi meleg negyed, a Castro képviselője a közgyűlésben kiemelte, hogy a HIV és AIDS lassításában hatalmas szerepe van az egyre többek által használt PreP-nek is.

A hatékony gyógyszeres kezelésnek, az ingyenesen elérhető sikosító- és óvszerszolgáltatásnak köszönhetően 2018-ban San Franciscoban kétszáznál is kevesebb új HIV-beteget szűrtek ki és bíznak benne, hogy pár éven belől ez a szám eléri a nullát.

 

Previous post

„Nem a Grammy-ért zenélünk, az a legfontosabb, hogy olyat csináljunk, amit az emberek élveznek”

Next post

A zsidók találmánya a transzneműség egy lelkész szerint