Itthon

10 éve itt vagyunk és itt leszünk

fotó: Bielik István

 

Sosem gondoltam volna, hogy egyszer a magyar LMBTQ emberek a gyűlöletpropaganda célkeresztjébe kerülnek. Vagy hogy a Humen Magazin és a Humen Online működése ennek következtében kerül majd veszélybe. A koronavírus-járvány miatt lelkileg, mentálisan és gazdaságilag amúgy is kimerült társadalom tagjaiként azzal kellett szembesülnünk, hogy mesterségesen gyártott ellenségek lettünk, akik a gyerekek fejlődését veszélyeztetik.

Furcsa belegondolnom abba, hogy amíg mindenkinek az a vágya, hogy az emberek legyenek őszinték egymással és ne hazudjanak, addig pont az állami kommunikáció gyárt olyan hazugságokat, hogy egy gyermek fejlődését befolyásolni tudják az “LMBTQ propagandának” – már a kifejezéstől is kavarog a gyomrom – minősített, egyébként oktatási céllal készült, a világ sokszínűségéről szóló tájékoztató előadások és anyagok. Vagy épp egy kulturális és életmódmagazin.
Egy normális világban ilyen meg sem történhet, mert ott a tudományos tények és a szakemberek segítik a következő generációk fejlődését.

A Humen Magazin azért született 10 évvel ezelőtt, hogy tájékoztatást nyújtson a magyar LMBTQ embereknek és a többségi társadalom azon tagjainak, akiket érdekelnek a közösségünk mindennapjai, történetei, kultúrája és történelme. Az elmúlt évek alatt viszont az is kiderült, hogy a cikkeink és az interjúink nem csupán tájékoztatást, de sokszor támaszt és segítséget nyújtanak sokaknak – akár éppen olyan fiataloknak, akiknek erőre van szükségük, hogy elfogadják önmagukat, hogy megnyíljanak a családjuk, kollégáik, a külvilág felé. Most ezektől a fiataloktól kellene eltiltanunk a nyomtatott lapot, a Humen Magazint, és a honlapunkat.

Mi ezt nem szeretnénk.

Úgy gondoljuk, hogy ahogy eddig is, úgy továbbra is kötelességünk tájékoztatni, segíteni és támogatni a magyar LMBTQ embereket és kapcsolatot tartani a többségi társadalom tagjaival.
A törvény hatására sajnos a homofób nézeteket vallók feljogosítva érzik magukat most arra, hogy elkezdjék nyíltan támadni az LMBTQ embereket. Ezáltal egy fiatal joggal érezheti magát veszélyben és nehezebben fog megnyílni a környezetének, ami zárkózottságot, szorongást és már rövid távon is pszichés problémákat okozhat.

Ezért is fontos nagyon a fiatalok támogatása, amihez a Háttér Társaság létrehozta a Szivárvány Szakkör nevű weboldalt és megerősítette a telefonos lelkisegély-szolgálatát is.

A fiatalokon kívül azonban minden LMBTQ embert, szervezetet és a teljes magyar médiát is érinti ez a törvény, de sajnos nem tudjuk, hogy milyen mértékben. Sokat gondolkodtam az elmúlt hetekben azon is, hogy megfoghatnám-e úgy a párom kezét az utcán, hogy mondjuk ne tartsak attól, hogy valaki feljelent, mert homoszexuális propagandát folytatok, amit megláthat egy 18 éven aluli fiatal is. Nevetséges elsőre, de ha jobban belegondolunk, ez akár meg is történhet, hiszen a törvény mindenhol és mindent tilt, amit egy fiatalkorú megláthat.

A Humen jövőjét tekintve sok kérdés fogalmazódott meg bennünk, egyeztettünk ügyvédekkel és civil szervezetekkel is a törvény értelmezése kapcsán. Ahogy azt a Társaság a Szabadságjogokért is kiemelte, a törvény a nem egyértelmű megfogalmazása, a hatályos jogszabályi környezet és bírósági joggyakorlat miatt alkalmazhatatlan. Mivel továbbra sem ismert a részleteket szabályozó rendeletet, ezért úgy döntöttünk, hogy nem változtatunk a jelenlegi folyamatainkon.

Ahogy eddig is, úgy mi továbbra is itt leszünk nektek. Kitartunk és a jövőben is azért fogunk dolgozni, hogy a magyar LMBTQ emberek egy szebb és jobb jövőben élhessenek itt, Magyarországon. Azt pedig ne feledjétek el, amiről a májusban elindult kampányunk is szól: én is ember vagyok! Mindannyian emberek vagyunk és azonos jogok illetnek meg minket.

Erdei Zsolt
Instagram: @ezsoltee

 

 

Ez a cikk a Humen Magazin 2021/5. számában jelent meg. Ha szeretnéd megkapni a nyomtatott magazint, a Humen.Shop felületén a postaládádba is kérheted. Ha nem szeretnél lemaradni egyetlen számról sem, akkor csatlakozz a myHumen hűségprogramhoz!

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin