Hírek

Visszaküldték az LMBTQ menekülteket abba a kenyai táborba, ahol megtámadták őket

 

A kenyai rendőrség június 19-én egy csoport LMBTQ menekültet visszakényszerített abba a kakumai menekülttáborba, ahol korábban homofób erőszak érte őket. A 76 fős csoportot – akik között legalább 20 kiskorú is van – korábban az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) menedékházakban helyezte el Nairobiban a sorozatos erőszakos támadások után.

Az első LMBTQ menekültek áthelyezéséről még akkor döntöttek, amikor 2018 decemberében menekülttársaik és több helyi lakos is rájuk támadt. Az UNHCR képviselője a BBC tudósítása szerint közölte, hogy a történtek ellenére a kenyai kormány most a menedékházakból visszaküldi ezeket az embereket ugyanabba menekülttáborba.

A kormány bejelentése ráadásul egybeesett a menekültek világnapjával, ami arra törekszik, hogy felhívja a figyelmet annak a 70 millió embernek a helyzetére, akiknek el kellett hagyniuk az otthonukat.

A BBC-nek az egyik meleg férfi elmondta, a Kakumában található táborban olyan kegyetlen támadásban volt része, ami után sebhelyek borították az arcát. Az eredetileg Burundiból származó férfi szerint a tábor vezetősége közölte az LMBTQ menekültekkel, hogy nem fogják tudni őket megvédeni a további erőszaktól. Ezután döntöttek úgy sokan, hogy azonnal elhagyják a tábort. A megpróbáltatásaik ezzel nem értek véget, a Nairobiban található menedékházaknál a szomszédok részéről kellett további támadásokat elszenvedniük.

„Akárhol éltünk, mindenhol homofóbiával szembesültünk az orientációnk miatt. Nem tudjuk már, hová mehetnénk”

– mondja a férfi. A kenyai kormány döntése utána az UNHCR jelezte, védelmükbe veszik az LMBTQ menekülteket a kakumai táborban.

A kenyai LMBTQ-aktivisták évek óta küzdenek az egyenlő jogok kivívásáért, ám a kelet-afrikai ország alkotmánybírósága idén május végén úgy döntött, egyelőre nem szüntetik meg a homoszexualitás büntethetőségét.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin