Hírek

Továbbra is törvénybe ütköző marad Kenyában a homoszexualitás

 

A kelet-afrikai ország felsőbírósága meghozta döntését annak kérdésében, hogy megszűnjön-e az azonos nemű párok szexuális kapcsolatának büntethetősége, ám az eredmény nem ad okot ünneplésre.

Az ítélethozatalt februárra várták eredetileg – az ország LMBTQ-aktivistái évek óta küzdenek az egyenlő jogok kivívásáért, ám a három bíró májusi döntése alapján Kenyában egyelőre nem szüntetik meg a homoszexualitás büntethetőségét – számol be róla a PinkNews. Kenyában érvényben maradnak a büntető törvénykönyvnek a gyarmati időszakból maradt azon szakaszai, melyek büntetik a szodómiát – ami a törvény szerint nincs összhangban a természet rendjével, és jelenleg tizennégy év börtönbüntetéssel sújtják. Ezek után az LMBTQ-közösségnek időre van szüksége, hogy feldolgozza a kudarcot, de az aktivisták továbbra is harcolnak jogaikért.

„Egy kedvező döntés megengedte volna az LMBTQ-embereknek, hogy élhessenek az alapvető emberi jogaikkal, és lehetőséget adott volna nekik, hogy egyenlő kenyai állampolgárok legyenek”

– nyilatkozta Mercy Njueh LMBTQ-aktivista. Az ügy kimenetele után az Emberi Méltóság Mozgalom (Human Dignity Trust) igazgatója, Téa Braun is megszólalt, aki szerint ilyesfajta törvényeknek, mint amelyek továbbra is élnek Kenyában, nincsen helyük egy alkotmányos demokráciában. Abban reménykedik, hogy a jövőben ezeket a diszkrimináló törvényeket hatályon kívül helyezhetik, még úgyis, hogy az emberek hozzáállását nem lehet egyik napról a másikra megváltoztatni.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin