Hírek

Újabb győzelmet ünnepel a görög LMBT-közösség

Két évvel azután, hogy a görög törvényhozás nagy többséggel megszavazta az azonos nemű párok bejegyzett élettársi kapcsolatát lehetővé tevő törvényjavaslatot, újabb történelmi győzelmet ünnepelhet a mediterrán ország LMBT-közössége.

A parlament május kilencedikén 161-103 arányban elfogadta, hogy mostantól élettársi kapcsolatban álló azonos nemű párok is nevelőszülővé válhassanak. Bár a javaslat az örökbefogadást nem teszi lehetővé, mégis jelentős előrelépés ez. Azt üzeni, Görögország elismeri, hogy meleg és leszbikus párok is képesek és alkalmasak a gyereknevelésre.

Görögország mostantól jogilag is elismeri az azonos nemű párokat

Aléxisz Cíprasz miniszterelnök üdvözölte a döntést. “Nem túlzás azt állítani, hogy a nevelőszülőség az altruizmus, a szolidaritás és szolgálat egyik legszebb formája” – a tervezetet Cíprasz pártja, a nagyobbik kormányzó párt SZIRIZA egy az egyben megszavazta, a kisebbik kormányzó pártban, a jobboldali Független Görögországban voltak, akik ellenezték.

Görögország az LMBT-jogok tekintetében sokáig az európai sereghajtók között kullogott. Nem véletlen, hogy azon országok egyike volt, amelyeket 2015-ben az Európai Parlament felszólított, hogy alkossanak törvényt az azonos nemű párok elismerésére, valamint ajánlást tett munkahelyi antidiszkriminációs szabályozás bevezetésére ott, ahol ez nem érvényesül.

WAX in the City header
Previous post

Mit vegyünk a kezünkbe? Megérkeztek a tavaszi LMBT könyvújdonságok

Next post

Öt német múzeum, ahol tényleg nem fogsz unatkozni