Hírek

Újabb győzelmet ünnepel a görög LMBT-közösség

Két évvel azután, hogy a görög törvényhozás nagy többséggel megszavazta az azonos nemű párok bejegyzett élettársi kapcsolatát lehetővé tevő törvényjavaslatot, újabb történelmi győzelmet ünnepelhet a mediterrán ország LMBT-közössége.

A parlament május kilencedikén 161-103 arányban elfogadta, hogy mostantól élettársi kapcsolatban álló azonos nemű párok is nevelőszülővé válhassanak. Bár a javaslat az örökbefogadást nem teszi lehetővé, mégis jelentős előrelépés ez. Azt üzeni, Görögország elismeri, hogy meleg és leszbikus párok is képesek és alkalmasak a gyereknevelésre.

Görögország mostantól jogilag is elismeri az azonos nemű párokat

Aléxisz Cíprasz miniszterelnök üdvözölte a döntést. “Nem túlzás azt állítani, hogy a nevelőszülőség az altruizmus, a szolidaritás és szolgálat egyik legszebb formája” – a tervezetet Cíprasz pártja, a nagyobbik kormányzó párt SZIRIZA egy az egyben megszavazta, a kisebbik kormányzó pártban, a jobboldali Független Görögországban voltak, akik ellenezték.

Görögország az LMBT-jogok tekintetében sokáig az európai sereghajtók között kullogott. Nem véletlen, hogy azon országok egyike volt, amelyeket 2015-ben az Európai Parlament felszólított, hogy alkossanak törvényt az azonos nemű párok elismerésére, valamint ajánlást tett munkahelyi antidiszkriminációs szabályozás bevezetésére ott, ahol ez nem érvényesül.

Previous post

Mit vegyünk a kezünkbe? Megérkeztek a tavaszi LMBT könyvújdonságok

Next post

Öt német múzeum, ahol tényleg nem fogsz unatkozni