Hírek

Új nevet kap Jeruzsálem egyik főtere

A tavalyi Jeruzsálem Pride-on egy ultraortodox zsidó férfi hat embert késelt meg, köztük a 16 éves Shira Bankit, aki a támadás után néhány nappal belehalt sérüléseibe. Habár a lány emlékére bevezetendő új törvények még váratnak magukra, Jeruzsálem egyik főtere új nevet kaphat a tragikus események után.  

Fotó: Wikipedia
Fotó: Wikipedia

A Jeruzsálem belvárosában található Zion teret Tolerancia térré nevezhetik át a közeljövőben. A tér a 20. században lett a város egyik fontos kulturális központja: mindig tele van turistákkal és utcai művészekkel, itt lógnak a helyi fiatalok, de jelen vannak a vallási aktivisták is, az elmúlt években pedig a hajléktalan fiatalok egyik kedvence helyévé vált. 1930 és 2011 között rendszeresen tartottak itt tüntetéseket és demonstrációkat. A tér több terrortámadás helyszíne is volt, 2012-ben pedig egy csapat zsidó fiatal itt támadt rá egy csapat palesztinra.

Shira Banki. Fotó: FacebookShira Banki. Fotó: Facebook

A tér az 1912-től 1920-ig itt működő Zion moziról kapta a nevét, ahol annak idején némafilmeket vetítettek. A 400 fős befogadóképességgel rendelkező filmszínház tetőzete egyik éven beszakadt a heves havazás következtében, azonban újjáépítették, és most egy 600 fős nézőtérrel rendelkező, filmvetítésekre és opera-elődásokra is alkalmas színpad van a helyén. 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin