Hírek

Tombol a HIV Tanzániában az Egészségügyi Minisztériumnak köszönhetően

Az LMBTQ-közösség folyamatos vegzálása nemcsak az emberi jogok területén, de a HIV terjedésében is súlyos következményekkel a kelet-afrikai Tanzániában – áll a Human Rights Watch legújabb jelentésében.

A 2016 óta megfigyelhető romló tendenciák egyik elemeként a tanzániai Egészségügyi Minisztérium bezáratta az összes HIV szűrőállomást, valamint megtiltotta a szervezeteknek a sikosító osztását – amelynek használata jelentősen csökkentené a férfiak között az óvszer elszakadásának veszélyét és így a HIV potenciális terjedését.

 

Dodoma, Tanzánia fővárosa

 

De nemcsak a HIV-szűrés és a sikosító terjesztése szűnt meg Tanzániában, hanem attól is eltiltották az ezzel foglalkozó szervezeteket, hogy HIV-vel kapcsolatos felvilágosítást végezzenek, mondván az a minisztérium feladata, így más közreműködésére nincs szükség. Ennek ellenére a Human Rights Watch szerint nemhogy tájékoztatást nem biztosít az állam, de még szexuális alapon diszkriminálja is a hozzá segítségért fordulókat.

A helyzet pedig egyre rosszabb. 2019-ben már rendőri rajtakapások is voltak, elijesztve azokat, akik azelőtt kapcsolatba mertek volna lépni a segíteni szándékozó szervezetekkel.

A Human Rights Watch természetesen a helyzet változtatását sürgeti, azonban illúziói senkinek nincsenek. Tanzániában a mai napig a brit gyarmati időkből származó úgynevezett szodómia ellenes törvények vannak hatályban, amelynek értelmében a rendőrség, ha akar, bárkit letartóztathat csak azért, mert a saját neméhez vonzódik – és a politikai elit ezen nem is kíván változtatni.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin