Nagyvilág

Több mint egymillióan ünnepelték az idei londoni pride felvonulást

Ötven évvel ezelőtt, 1972-ben tartották az elsőt Londonban.

fotó: Reuters

 

Az idei londoni pride felvonulást az LMBTQ-mozgalom azon veteránjai vezették, akik 1972-ben az Egyesült Királyság első ilyen menetén is részt vettek. A mostani felvonulás az ötven évvel ezelőtti menet útvonalát is követte, a rendezvényre pedig több mint egymillió ember gyűlt össze London belvárosában.

„A város sokszínűségének és szabadságának fantasztikus példája, hogy megünnepeljük azokat az LMBTQ+ embereket, akik hozzájárulnak ahhoz, hogy fővárosunk az elfogadás jelképe lehessen” – írta Sadiq Khan, London polgármestere.

 

 

Az idei felvonulás ikonikus pillanata azonban minden bizonnyal az volt, amikor homofób ellentüntetők épp a Netflix sikersorozata, a Fülig beléd zúgtam – Heartstopper két főszereplőjével találták szembe magukat. A két fiatal színész, Kit Connor és Joe Locke pedig Whitney Houston slágerére önfeledten ugrálva-táncolva vágtak vissza csókokat dobálva és a középső ujjukat feltartva.

 

 

Ahogy azt a BBC összeállítása is megemlíti, az első felvonulást óriási rendőri készültség mellett tartották alig pár száz résztvevővel.

 

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin