Kultúra

Tíz LMBT Oscar-nyertes

Mivel holnap este 87. alkalommal is kiosztják az Amerikai Filmművészetek és Filmtudományok Akadémiájának díjait, ezért úgy döntöttünk, ezen a kellemes szombat délutánon megemlékezünk az LMBT közösség azon tagjairól, akik az Oscar-díj történelme során részesültek eme elismerésben.

Jodie Foster

1398279568_185167349_jodie-foster-alexandra-hedison-zoom

Habár kétszer is kapott Oscart, ekkor még nem coming outolt a népszerű színésznő: 1988-ban A vádlottak-ban, 1991-ben pedig A bárányok hallgatnak-ban nyújtott alakításáért jutalmazták a Legjobb színésznő kategóriában.

Sir John Gielgud

John-Gielgud-1024_158949k

Az ő neve talán nem annyira ismerős, de Sir John volt az első nyíltan meleg színész, aki hazavihette az arany szobrot. Az 1981-es Arthur című vígjátékban ő lett a Legjobb mellékszereplő.

Dustin Lance Black

la–et–adv–dustin–lance–b

Black 2013-ban coming outolt, miután (fiúk, ne kapjatok szívrohamot!) összejött Tom Daley-vel. Oscart még 2009-ben kapott a Milk forgatókönyvéért, ami témáját tekintve is releváns LMBT szempontból.

Bill Condon

168777_billcondon_GAF_xx

Bill Condont 1998-ban az Ian McKellen főszereplésével készült Érzelmek tengerében adaptált forgatókönyvéért jutalmazta az Akadémia. Az író-rendező, akinek a Kinsey-t és a Dreamgirls-t is köszönhetjük, 2011-ben coming outolt.

Alan Ball

Alan-Ball1

Hollywood egyik legtehetségesebb forgatókönyvírója az Amerikai szépségért zsebelhetett be egy szobrot 2000-ben – a film egyébként 4 további kategóriában is nyert, többek között ez lett a legjobb film az ezredfordulón.

John Schlesinger

the-essentials-5-john-schlesinger-films-you-cant-miss

1969-ben kapott Oscart a Legjobb rendező kategóriában az Éjféli cowboy-ért, amelynek főszerepeit Dustin Hoffman és Jon Voight (Angelina Jolie édesapja) alakították.

George Cukor

george-cukor

Nincs hollywoodi történet magyar vonatkozás nélkül: Cukor György az 1930-as években a helyi meleg szcéna központi figurája volt, bár sosem hirdette nyíltan szexualitását. 1964-ben a My Fair Lady rendezéséért részesült elismerésben.

Howard Ashman

Wsb_5

Howard Ashmannek olyan ikonikus dalokat köszönhetünk a Disney repertoárjából mint a Ringat a víz az 1989-ben készült Ariel, a kis hableány-ból vagy A Szépség és a Szörnyeteg főcímdala 1991-ből. Mindkét műért Oscar-díjat kapott, ám utóbbit már nem tudta átvenni, mert 1991-ben AIDS-ben elhunyt.

Sir Elton John

ej1

Elton legendás dalait, amelyeket az Oroszlánkirály-ban hallhatunk, senkinek sem kell bemutatni. 1994-ben a Hakuna Matatát, Az élet az úr-t és az Érzed már a szív szavát is jelölték a Legjobb eredeti dal kategóriájában, ez utóbbiért kapott díjat.

Melissa Etheridge

106357-melissa_etheridge_617

Melissa Etheridge szintén a Legjobb eredeti dal kategóriában díjazták: a 2006-os Kellemetlen igazság című filmhez – ami a globális felmelegedés veszélyeiről szól – I Need To Wake Up címmel szerzett dalt. Etheridge egyébként még 1993-ban coming outolt és azóta is komoly aktivista.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin