Kultúra

58 évig élt egy férfival a Fly Me to the Moon szerzője

Bart Howard a Fly Me to the Moon szerzője, barthowardmusic.com

 

A Fly Me to the Moon című dalt valószínűleg mindenki ismeri, leginkább Frank Sinatra előadásában. Azt viszont talán kevesebben tudják, hogy a népszerű dallam szerzője, Bart Howard 58 évig élt együtt párjával, Thomas Fowlerrel.

Howard Iowában született 1915-ben és 16 évesen már a zeneiparban dolgozott, olyan híres énekesek zongorakísérője volt, mint Eartha Kitt vagy Johnny Mathis. A II. világháborút követően a neves Blue Angel klubban dolgozott New Yorkban, ahol a kor elismert előadóművészei énekelték a dalait.

Leghíresebb dalát 1954-ben kezdte írni egy kiadó kérésére, akik “egyszerű dalt” kértek tőle. Később úgy nyilatkozott, 20 évébe került rájönnie, hogyan kell 20 perc alatt dalt szerezni. Az egyik kiadó rá akarta venni, hogy változtassa meg a “fly me to the moon” (röptess el a Holdra) sort “take me to the moon”-ra (vigyél el a Holdra), de szerencsére a dalszerző ellenállt. “Ha megtettem volna, nem tudom, ma hol lennék” – nyilatkozta a The New York Timesnak 1988-ban.

A Fly Me to the Moont először Kaye Ballard színésznő vette fel még ebben az évben, és sok énekes előadta, mire Peggy Lee-nek köszönhetően ismertté vált, amikor 1960-ban a jazzénekesnő eléneklete a számot a The Ed Sullivan Showban. Lee volt az is, aki meggyőzte Howardot arról, hogy az eredeti In Other Words címet változtassa meg a ma is ismertre.

 

Mire Frank Sinatra felvette a dalt 1964-ben, már több mint százféle verzió létezett belőle több tucat énekes lemezén. 1999-ben Howard a dalnak köszönhetően bekerült a Songwriters Hall of Fame-be, azaz a dalszerző hírességek csarnokába. 1995-ben már 300 féle felvétel létezett a számból.

Howard magánéletéről nem sokat tudni azon túl, hogy párjával, Thomas Fowlerrel 58 évig éltek együtt. 2004-ben hunyt el, szerelme három évvel élte túl. Texasban, egymás mellett nyugszanak.

 

Száz éven át titkolták az oroszok, hogy Csajkovszkij meleg volt

 

 

hirdetés
'Fel a tetejéhez' gomb