Hírek

Tíz gyermek fogantatásában segédkezett egy meleg férfi

Kenzie Kilpatrick Facebookon keresztül ajánlotta fel segítségét olyan pároknak, akiknek valamilyen okból nem lehetett biológiai úton gyermekük.  

Fotó: Birmingham Mail
Fotó: Birmingham Mail

A 26 éves birminghami férfi úgy gondolta, megkerüli a spermabankot, és egy Facebook-csoporton keresztül segít a gyermeknemzésben heteroszexuális, illetve leszbikus pároknak. A csoportban megismert emberekkel az otthonukban, illetve hotelekben találkozott, ott átadta nekik a spermamintát, amit privát körülmények között juttattak a reménybeli anyukák méhébe.

Kilpatrick elmondta, hogy szolgáltatását eddig összesen kilenc, többségükben leszbikus nő vette igénybe és tíz sikeres megtermékenyítésről tud, tehát az egyik párnak ikrei lesznek. A „bérapuka” ráadásul ingyen ajánlotta fel genetikai örökítőanyagát a pároknak: „Fantasztikus érzés, hogy tíz kisgyerekben élnek tovább a génjeim. A Facebook pedig egy csodálatos dolog: nagyon örülök, hogy ennyi embernek segíthettem elérni ezt a fontos vágyát, annyi kínlódás és várakozás után.”

A brit Humán Termékenységi és Embriológiai Hatóság (HEFA) azonban arra figyelmeztetett, hogy továbbra is a spermabankokon keresztül a legbiztonságosabb a mesterséges utódnemzés: „Habár az engedéllyel rendelkező klinikák szolgáltatásai magas költségekkel járhatnak, a páciensek olyan védelmet kapnak, amit egy interneten fellelt donor esetén nem lehet biztosítani.” Ezek közé tartozik természetesen a garancia, hogy a donornak nincsenek szexuális úton terjedő betegségei, és hogy nincsen felügyeleti joga a gyermeket illetően.

A privát ügyletek esetében ugyanis hivatalosan a spermadonor az apa, az anya partnerének pedig örökbe kell fogadnia a gyermeket. Kilpatrick egyébként – egyetlen kivétellel, ahol egy leszbikus pár kérte erre – nem szeretne részt venni „gyerekei” nevelésében, és erről egy nyilatkozatot is aláírt minden esetben a találkozókon. A klinikákról pedig az a véleménye, hogy azok csak kihasználják a klienseiket: „Ezek a szegény párok éveken át csak gyűjtögetnek és gyűjtögetnek, hogy valóra váljon az álmuk. A spermabankoknak ez csak üzlet.”    

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin