Kultúra

Tinidráma a szexuális erőszakról

 

Hiteles filmet készíteni „a mai fiatalokról” mindig nehéz feladat, nem is mindig sikerül. Előfordul, hogy akár a rendező, akár a forgatókönyvíró és az ők fiktív fiatal karakterei között akkora generációs szakadék tátong, ami már első megszólalásnál kiütközik – mondjuk amikor a kortársnak szánt szlenget beszélő fiatalok egy jó tíz évvel azelőtti korszak „menő” stílusában szólalnak meg.

Ilyen szempontból (is) előnyben van Hartung Attila, mert ahogy a 27 éves rendező egy korábbi interjújában elmondta, koránál fogva ő inkább érzi közelebb magát a Z-generációhoz, mi az Y-generációhoz. A FOMO – Megosztod és uralkodsz című első nagyjátékfilmjét október 10-től vetítik a magyar mozik, ami egy komoly társadalmi problémát vizsgál a fiatalok közé helyezve. A nők szexuális kihasználását, amiről a párbeszéd igazán csak a #metoo-mozgalom után indult meg – és ez a kihasználás még ma is legtöbbször úgy zajlik, hogy utána a férfinek nem kell felelősségre-vonástól tartania. Hogy ez az erőszak miért történhet meg könnyedén, azt a tinidráma az elkövető szemszögéből mutatja be.

 

 

A film címe egy rövidítést takar, az angol Fear Of Missing Out kifejezés azt az érzést írja le, amikor úgy érezzük, mások olyan élményeket szereznek, amiből mi kimaradunk. A közösségi média viharos terjedése miatt ez a szorongás pedig csak erősödik a fiatalokban.

Akik úgy gondolják, hogy ha nem vagy online, nem is létezel. A gimnazista Gergőt és barátait, azaz a Falka tagjait három dolog motiválja: a szex, a buli és hogy az ezekről készült videókat minél többen megnézzék a netes csatornájukon. A challenge-videóik idővel egyre durvábbá válnak, amikor pedig egy házibuliban Lilla a fiúbanda prédájává válik, egyetlen éjszaka alatt a feje tetejére áll a budapesti fiatalok biztosnak tűnő világa.

A többek között a Mary PopKids, a Fran Palermo, Deep Glaze és a Hősök zenéivel aláfestett FOMO az ezredfordulón születettek hiteles filmje. Olyan lendülettel visz be a fiatalok mindennapjaiba – és éjszakáiba –, ahogy azt magyar filmtől ritkán látjuk.

 

 

 

Eredeti cím: FOMO – Megosztod, és uralkodsz
Rendezte: Hartung Attila
Főszereplők: Yorgos Goletsas, Sipőcz András, László Panna, Stohl András
Országos bemutató: 2019. október 10
16 éven aluliak számára nem ajánlott

 

 

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin