Hírek

Tajvan lehet az első ázsiai ország, ahol házasodhatnak az azonos nemű párok

Tajvan eddig is az egyik legtoleránsabb ázsiai országnak számított, az emberi jogok tiszteletben tartásának egyik példaképe a Távol-Keleten. Most az első lehet szomszédai közül, ahol elfogadja a parlament a házassági egyenlőséget garantáló törvényeket.

taipei-pride-2016

 

Az eddig is elfogadónak számító szigetországban egy transznemű programozó az informatikai miniszter, az idei Pride felvonuláson 82 ezren vettek részt, és 2016 januárjában megválasztották Tajvan történetének első női elnökét. Az egyedülálló, gyermektelen, két macskájával élő Caj Jing-ven eddig is kiállt az LMBTQ közösségért, októberben pedig bejelentette, hogy ő is támogatja a házassági egyenlőség bevezetését.

A kormányon lévő Demokratikus Progresszív Párt képviselője, a házassági egyenlőséget garantáló törvénytervezetet jegyző Jü Mej-nu elmondta:

„Ez egy hatalmas előrelépés az emberi jogok történetében. Ha Tajvan ezt meg tudja lépni, akkor azzal példát állít a többi ázsiai országnak.”

A 20-29 éves korosztály 80 százaléka támogatja a házassági egyenlőséget, míg egy korábbi felmérés szerint országos szinten is kétharmados támogatást élvez. A politikai döntés közvetlen kiváltó oka azonban egy országos felzúdulást kiváltó tragédia volt.

Egy francia származású, elismert professzor vélhetően öngyilkosságot követett el, amikor leesett egy épület tizedik emeletéről, hónapokkal azután, hogy párja rákban elhunyt. Jacques Picoux és Zeng Jingchao 35 évig éltek együtt, de jogilag nem volt lehetőségük kapcsolatuk elismerésre. Emiatt a francia férfi nem tudta megakadályozni, hogy párját annak családja extrém és értelmetlen rákterápiának vesse alá. Az elhunyt Zeng Jingchao végakaratával szemben a pár közös lakását pedig a család örökölte.

A tajvani jogi szabályozást okolták a pár tragédiája miatt, és ahogy Jü Mej-nu is elismeri, ezért fogtak hozzá a kérdés rendezéséhez.

„A történtek megérintették az embereket. Az LMBTQ közösség nagyon felháborodott, ez pedig hatalmas nyomást gyakorolt mind a pártunkra, mind a többi parlamenti pártra.”

 

No Title

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin