Kultúra

Színház és újcirkusz a Humen Fesztiválon

A Humen Fesztivál programjai idén hat helyszínen és csaknem két hétig zajlanak, és a kulturális élményeken át egytől egyig túl a társadalmi nyitottságot is hivatottak erősíteni. A színház szerelmesei három előadást is láthatnak, idén pedig még egy újcirkusz előadás is bekerült a programba.

A Nobel-díjas osztrák írónő, Elfriede Jelinek színdarabját, és a népszerű Freak Frusion társulat újcirkuszi előadását a Trafóban, az improvizációs színházat kedvelők az Itt és Most Színház és Közösségi Térben, a musicalek szerelmesei pedig a Pinceszínházban élvezhetik az előadásokat.

Árnyék (Eurüdiké mondja)

színház

  1. szeptember 8. 20:00
  2. szeptember 9. 20:00

Trafó – Nagyterem

Magyar nyelven, német felirattal

 

 

Jelinek Eurüdikéje népszerű popzenész férje árnyékaként éleslátással és iróniával küszködik és küzd meg a női szerepből is fakadó komplexusaival.

Mi felszabadultunk, szabad árnyak vagyunk az árnyak szabad birodalmában. Mindegy, hogy rendesek vagy hanyagok, összehajtva fekszünk vagy összegyűrten, mint koszos törülközők, a sötét űrbe hányva; itt minden helyzet ünnep, boldog alkalom az örök egyformaságra. Bennünk már nem zajlanak lelki folyamatok, és az sem érdekel már minket, hogy milyen folyamatok zajlanak a kinti világban. De jó, hogy ez már nincsen, főnyeremény, hogy nincsen én, amúgy semmi remény, de ez főnyeremény, többé nem kell lenni én, nem kell lenni, a nemlét ködtengerén fölösleges az én, elég a semmi, az ént pedig első dolgod letenni, leadni a ruhatárba úgy, hogy nem kapsz róla bilétát.”

Eurüdiké ereiben szívódik fel a kígyóméreg, és közben beszél. Haldoklik a réten vagy a backstage-ben, rázkódik, és közben beszél. Meghal, árnya leválik borjúbőr kosztümbe burkolt porhüvelyéről, és közben beszél. Már az árnyak birodalmából hallgatja, ahogy popzenész férje a torkát csak érte tornáztatja, és közben azt mondja: csöndet akar.

A Nobel-díjas osztrák írónő, Elfriede Jelinek kiemeli Orpheusz és Eurüdiké mítoszát az antik környezetből, és kibontja mindazt, amit az alvilágba szállás, felemelkedés és újra mélybe zuhanás közben Eurüdiké gondolhat, érezhet. A történet fordított tragédiaként a feleség halálával indul, és az árnyék megszületésével ér véget. Az ősbemutatón Monteverdi operája és egy balettelőadás fogta közre a monodrámát. A magyarországi ősbemutatón Pető Kata Eurüdikéjének szózuhatagával dialógusba lép a zene és a tánc, hat Orpheusz: a Freakin’ Disco négy tagja, Kákonyi Árpád és Gergye Krisztián személyében.

Jegyvásárlás ITT

Meleg helyzetek?!

színház

  1. szeptember 12. 19:30

Itt és Most Színház és Közösségi Tér

LMBTQ+ tematikájú impróest az Impróka, az Itt és Most Társulat és qLIT.hu jóvoltából.

 

 

Emberek, sorsok, helyzetek, másságok és ugyanolyanságok. Ezekről szól az előadás. Ti ötleteket adtok, a színészek improvizálnak, előttetek születnek meg a karakterek, a történetek, a drámai vagy rendkívül szórakoztató jelenetek. Gyertek, és alakítsátok ti is közös esténk közös történetét!

Akik impróznak:

Bokor Ági (Impróka), Szabó-Szontágh Luca (Impróka), Montvai Saci (Momentán Társulat), Borbás Gergő (Itt és Most Társulat), Szőke Gábor (Itt és Most Társulat)

Jegyvásárlás ITT

Hello Again

musical

  1. szeptember 14. 20:00

Pinceszínház

 

 

Egy utcalány egy katonával…. egy katona egy nővérrel…. egy nővér egy diákkal… egy diák egy feleséggel… egy feleség egy férjjel… egy férj egy sráccal… egy srác egy íróval… egy író egy színésznővel…

Tulajdonképpen mindegy is „hol, kivel, miért”.

Egy biztos: ezek a találkozások nem éppen horzsolásmentesek. A magasztos szerelem pillanatnyi szükségletté aljasul. A csillapíthatatlan vágy tetten érhetetlenül válik árulássá, hazugsággá, csalódássá vagy éppen bosszúvággyá. A végeláthatatlan érzelmi és testi adok-veszek közepette pedig csak akkor nyerhet bárki, amikor a másik éppen mindent elveszít.

Arthur Schnitzler Körtánc című, örökérvényű férfi-nő története Michael John LaChiusa izgalmas zenés átiratában, musical formájában született újjá. A “légyott kördarabban” a társadalom legkülönbözőbb rétegei találkoznak egymással.

Jegyvásárlás ITT

Freak Fusion: Restlesslegs

újcirkusz

  1. szeptember 14. 20:00
  2. szeptember 15. 20:00

Trafó (Nagyterem)

English friendly

 

 

Nyugtalanok vagyunk, tenni akarunk, részt venni mindenben, számítani, bizonyítani magunknak és a környezetünknek, hogy szépek, okosak és egyediek vagyunk. Nyugtalan a testünk, nem tudunk a fenekünkön megmaradni, mászni, pörögni, ugrálni akarunk. Mozgásban kell maradjunk, haladnunk, nincs megállás. Nyugtalan a lábunk, ami nem hagy pihenni. Olyan, mint egy megfékezhetetlen ásítás a testünkben, ami húz, ráz, lüktet, amint lassítunk egy pillanatra. Az öt alkotó az újcirkusz nyelvén meséli el személyes kapcsolatát ezzel a belső erővel. Összeköti őket egyetlen kötél, aminek segítségével folyamatosan felfelé törekednek.

Jegyvásárlás ITT

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb