Kultúra

Száz éven át titkolták az oroszok, hogy Csajkovszkij meleg volt

diótörő, karácsony
Fotó: Nick Fewings, Unsplash

Közeledik a karácsony, ilyenkor megkerülhetetlenek az olyan klasszikusok, mint A diótörő, Pjotr Iljics Csajkovszkij, a zseniális orosz zeneszerző egyik remekműve. Kevesen tudják azonban, hogy Csajkovszkij egész életében szenvedett attól, hogy a társadalmi elvárásoknak kellett megfelelnie, miközben őt a férfiak vonzották.

Igen, iskolai tanulmányaink során nem valószínű, hogy valaha megemlítették volna, hogy az egyik legnagyobb orosz zeneszerző bizony meleg volt. Saját korában is titkolni kényszerültek ezt a tényt, bár környezete tudott róla. A szovjet érában pedig szó szerint mindent megtettek, hogy kitöröljék a zenetörténetből Csajkovszkij életének ezen aspektusát.

Pjotr Iljics első szerelme is egy férfi volt, egy jogtudományi hallgató, és ezt nem más állítja, mint a zeneszerző testvére, Modeszt. A Szovjetuniónak össze kellett omlania ahhoz, hogy napvilágra kerülhessen Modeszt korábban cenzúrázott önéletrajzi írása, és Pjotr terjedelmes levélgyűjteménye, melyekből világosan kiderül, hogy a zeneszerző kétségbeesetten próbált megfelelni a társadalmi elvárásoknak, miközben szíve másfelé húzta. Pontosan emiatt nősült meg, vett el egy zenehallgatót, akit tanított. Antonyina Miljukova gyakorlatilag ma a fanatikus rajongó, stalker kategóriába esne, addig üldözte szerelmével Csajkovszkijt, amíg az el nem vette, hogy megfeleljen a családja elvárásainak.

Házasságuk három hónapig tartott, a zeneszerző gyakorlatilag kimenekült a kapcsolatból, alkotói válság gyötörte, megpróbálta magát a Moszkva folyóba fojtani. Testvérei siettek segítségére, idegösszeroppanással diagnosztizálták. Ezt követően Európában utazgatott, és lassan hírnevet szerzett az orosz komolyzenének.

Betegség vagy öngyilkosság?

Akárcsak életét, halálát is titkok övezik. A mai napig sem tudjuk, valójában hogyan halt meg. A hivatalos álláspont szerint kolerát kapott egy étteremben, mert forralatlan csapvizet szolgáltak fel neki. Vannak azonban életrajzkutatók, akik szerint ez csak mese, amivel el akarták fedni, hogy öngyilkos lett. De még az öngyilkosság teóriája sem ilyen egyszerű, egyes kutatók szerint bizonyítékok vannak arra, hogy a Császári Jogi Líceumbeli évfolyamtársai által alkotott „becsületbíróság” döntött arról, hogy meg kell ölnie magát „perverziója” miatt, az iskola jóhírének védelmében. A kolera tünetei nagyon hasonlóak az arzénmérgezés tüneteihez, és valójában méreg végzett vele.

Ezt a teóriát más kutatók cáfolták, például azzal, hogy a fiúiskola hírhedt melegágya volt a homoszexualitásnak, és még egy himnuszt is írtak homoerotikus gyönyörökről, így Pjotr aligha keltett volna feltűnést társai között.

Megint mások úgy vélik, azért követett el öngyilkosságot, mert szerelmes lett unokaöccsébe, Vlagyimir Davidovba, de tudta, hogy szerelme nem teljesülhet be, és ezért végzett magával, forralatlan vizet ivott abban a reményben, hogy elkapja a kolerát, aminek gócpontját már azonosították a városban.

Talán soha nem tudjuk meg a zenetörténet egyik legnagyobb zeneszerzőjének haláláról az igazságot, valószínűleg csak exhumálással lehetne megállapítani, hogy valóban kolera vagy arzén végzett vele. Egyvalami azonban biztosan kiderült a mintegy 5000 levelet tartalmazó családi levélgyűjteményből: Csajkovszkij bizony a férfiakat szerette, és ezt a tényt Oroszország minden eszközzel igyekezett elfedni a nyilvánosság elől. Ahogy teszi ezt ma is az LMBTQ-tartalommal.

 

A Szovjetunió nyíltan meleg külügyminisztere

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin