Nagyvilág

Sydney közel jár a HIV felszámolásához

 

Sydney központi területe, amely egykor az ausztrál HIV-járvány epicentruma volt, nagyon közel jár ahhoz, hogy a világon elsőként elérje az ENSZ által kitűzött célt a vírus terjedésének megszüntetésére – jelenti az AFP.

A UNAIDS szervezet az AIDS 2030-ig történő felszámolását jelölte meg feladatként. Ez az jelenti, hogy az új megbetegedések számának 90 százalékos csökkenését remélik elérni 2010-hez képest.

A világon elsőként Sydneyben érhetik el a célt

Az International AIDS Society (Nemzetközi AIDS Társaság) Brisbane-ben tartott konferenciáján jelentették be, hogy Sydney belső kerületeiben 2022-re 88%-kal csökkent az új megbetegedések száma 2010-hez képest. Ez világviszonylatban kimagasló eredménynek számít: tavaly összesen 11 új megbetegedést regisztráltak. Becslések szerint a területen a férfi lakosság mintegy 20%-át teszik ki meleg férfiak, akik a leginkább veszélyeztetettek.

Bár Nyugat-Európában is folyamatosan mérséklődik az új megbetegedések száma, még sehol sem érték el a kitűzött 90%-os csökkenést.

Az 5,2 millió lakosú Sydneyben azonban csak a belső kerületek, a korábbi HIV-epicentrum mutat ennyire jó eredményeket. A külső kerületekben csupán 31%-os csökkenést sikerült elérni 2010-hez képest. A különbséget az okozhatja, hogy a belvárosban sűrűbben tesztelnek és gyakrabban alkalmazzák a PrEP gyógyszeres megelőző terápiát.

Andrew Grulich ausztrál járványkutató szerint a jó eredmények annak is köszönhetők, hogy a HIV-vel élő ausztrál emberek 95%-a részesül retrovírus-ellenes terápiában, mely visszaszorítja a vírus számát a vérben. A konferencián az is elhangzott, hogy azon antiretrovírus-terápiában részesülő személyek esetében, akiknek a vérében kis számban kimutatható a vírus, szinte 0% esély van arra, hogy szexuális úton átadják a vírust.

A HIV felszámoláshoz a heteroszexuális közösséget is el kell érni

Heather Ellis aktivista, aki maga is HIV-vel él, úgy véli, csak akkor lehet a HIV felszámolásáról beszélni Ausztráliában, ha a heteroszexuális közösséget is felvilágosítják a témában. Míg a meleg közösség már tisztában van a megelőzési lehetőségekkel és a gyógyszeres kezeléssel, a heteroszexuálisok „gyakorlatilag mit sem tudnak róla”.

Sydney a 80-as és 90-es években az ausztrál HIV-járvány központja volt, több ezren haltak meg a szövődményekben, ezért is tartják rendkívül jelentősnek az új megbetegedések számának ilyen mértékű visszaszorítását az érintett területen.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin