Egészség

PrEP itthon – Küzdjünk együtt a HIV ellen!

Láz, levertség, fáradékonyság, influenza-szerű tünetek. Ezek egyikéből sem gondolnánk, hogy akár HIV-fertőzöttek is lehetünk, ugyanakkor a megfertőződést követő egy-két héten belül nagy eséllyel felléphetnek ezek a panaszok. Bár a mai gyógyszeres terápia mellett teljes értékű életet élhet, és egészséges párkapcsolata, családja lehet annak, aki megfertőződött, ez közel sem jelenti azt, hogy kevésbé kell vigyáznunk magunkra. A legnagyobb védelmet természetesen az óvszer biztosítja, hiszen az AIDS-et okozó víruson kívül sok más nemi betegség is elkapható. Aki azonban biztosra akar menni, számára az úgynevezett PrEP nevű készítmény is elérhető ma Magyarországon. A HIV-fertőződést megelőző gyógyszerről dr. Szlávik Jánossal, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet, Infektológiai Osztályának osztályvezető főorvosával  beszélgettünk.

Mi a PrEP pontosan?

A pre-exposure prophylaxis (PrEP) egy olyan gyógyszeres kezelés, melynek szedésével meg lehet akadályozni a HIV vírussal való fertőzöttséget. A HIV megelőzésére szolgáló készítmények már régóta létező HIV gyógyszerek, amelyeknek a napi, jól meghatározott ritmusban történő szedése 94-96 százalékos védettséget biztosít a HIV-vírus ellen. Elődje a PeP, amelyet vészhelyzet esetén szedtek be, rögtön azután, hogy fennállt a megfertőződés veszélye. Akkor gondoltak arra, hogy ha működik a késői megelőzés, működhet a korai is.

 

 

Mennyivel tudunk többet ma a PrEP alkalmazásáról, mint néhány évvel ezelőtt?

Eleinte azt gondolták, hogy a HIV-hez kapcsolódó PrEP alkalmazása veszélyes lehet. Károsodhat a vese, csökkenhet a csontsűrűség, és ha később valaki mégis megfertőződik, utána rezisztens lehet a kezelésre a PrEP korábbi szedése miatt. Ezen kívül az első vizsgálatok csak 40-60 százalékos védettséget mutattak, ami közel sem elég a biztos megelőzéshez. Azóta kiderült, hogy azokba a vizsgálatokba azokat is beleszámították, akik össze-vissza alkalmazták a készítményt. Amikor megtisztították az adatokat, és tényleg csak azokkal számoltak, akik rendszeresen szedték a gyógyszert, akkor kiderült, hogy valóban jól működik, és gyógyszer-rezisztenciát sem okoz. Ugyanakkor ezeket az embereket vizsgálva arra is fény derült, hogy bár a HIV elvétve, de más nemi betegségek (szifilisz, gonorrhea, HPV és egyéb STD-k) ötven százalékkal nagyobb arányban fordultak elő náluk – ugyanis kevésbé használtak óvszert.

Magyarországon milyen arányban használnak PrEP-et?

Korábban évente csak néhányan érdeklődtek a PrEP iránt a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetében, mivel azonban ott nem elérhető a program, így itthon ez még nagyon gyerekcipőben jár. A PrEP használata vényhez kötött, és a gyógyszert csak infektológus orvos írhatja fel, akinek van tapasztalata a HIV-gyógyszereket illetően. Ilyen orvosok bevonásával Magyarországon csak nemrég indult program a Belvárosi Orvosi Centrumban. Ugyanakkor arra vonatkozó adat nincs, hogy hányan szerzik be a készítményt külföldről, interneten keresztül, de az érdeklődők száma egyre nő a meleg közösségben. Nem csoda, abból kiindulva, hogy egy 4000 meleg férfiból álló amerikai közösség hosszú évek óta rendszeresen szed PrEP-et, és egyetlen HIV-fertőzött sincs közöttük.

Milyen PrEP készítmények és milyen áron érhetőek el itthon?

A gyógyszer ára változó attól függően, hogy hogyan, honnan és melyik készítményt szerzik be.
Akik interneten keresztül, külföldről szerzik be a gyógyszert, azoknak mindenképpen számolniuk kell azzal a kockázattal, hogy hamis a készítmény. Magyarországon két olyan készítmény van, amely alkalmazható PrEP-ként, támogatás azonban nincs rajtuk. Olyan országokban, ahol HIV-járvány tombol, 70 százalékos támogatottságot is biztosít az állam. Bár hazánkban évről évre 200-300 fővel több, és egyre fiatalabb, 20-30 év közötti fertőzött van, a számok egyelőre nem igazolnak járványt. Ugyanakkor a jelek aggasztóak, és előbb-utóbb ezzel szembe kell nézni. Minden eszközzel harcolni kell a HIV ellen, a PrEP pedig egy eszköz erre.

 

 

Hogyan kell alkalmazni a PrEP-et?

Hogy biztosan működjön, napi rendszerességgel kell szedni a gyógyszert. Vannak, akik úgy alkalmazzák, hogy nemi aktus előtt bevesznek két szemet, majd az együttlét után három napon keresztül napi egyet. Bizonyos adatok szerint a készítmény így is védelmet biztosít, ugyanakkor ez tudományosan nem megalapozott.

Milyen mellékhatások léphetnek fel a PrEP alkalmazásakor?

Akik alkalmazzák a PrEP-et, három havonta ellenőrzésre kell járniuk, ugyanis enyhe vesefunkció-emelkedést és enyhe csontsűrűség-csökkenést okozhat a szedése. Itthon a Belvárosi Orvosi Centrumba mehetnek ellenőrzésre a PrEP-et alkalmazó kliensek. Bár ezek a mellékhatások nem gyakoribbak a PrEP-et alkalmazók között, mint egyéb esetben, az egyéb nemi betegségek miatt is fontos az ellenőrzés, valamint minden alkalommal fel kell hívni a figyelmet a gumióvszer használatára.

Vági Bence

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin