Lifestyle

Sporttal a melegekért – Interjú Manheim Istvánnal, az Atlasz Sportegyesület társügyvivőjével

Az LMBT aktivizmusnak számos formájával találkozhatunk. Pride-szervezés, egyesületi tevékenység, vagy – hogy ne menjek messzire a példák sorolásában – tartalomkészítés a Humen Magazinnál. Manheim István az Atlasz Sportegyesület társügyvivőjeként évek óta sportéletünk színesebbé tételéért dolgozik, hazai és nemzetközi terepen egyaránt.      

István, a te szívedhez mely sportágak állnak a legközelebb? 

Alapvetően az olyan mozgásokat szeretem, amik közben befelé figyelhetek, ezért a labdajátékokat kevésbé kedvelem. De például a jógát vagy a tai chit annál inkább. És természetesen az úszást. Ötéves korom óta úszom, úgyhogy nem kérdés: a vízben érzem magam a legjobban.  

Sokan nem is tudják, de a hazai meleg sportéletnek igen szép hagyománya van, hosszú múltra tekint vissza. Te mikor és hogyan kapcsolódtál be? 

2011-ben csatlakoztam az Atlaszhoz. Két meleg barátommal rendszeresen jártam úszni, és egyszer csak rábukkantunk a Meleg Szemmel videóblog egyik epizódjára, amiben az Atlasz Úszókat mutatták be. Abban az időben nem igazán jártam meleg közösségbe, viszont nagyon kíváncsi voltam, milyen lehet ilyen közegben úszni, miben más, mint mondjuk egy klasszikus edzés. Az első alkalom meghatározó volt: akkor szembesültem először azzal, hogy az Atlasz nem csupán egy sportegyesület, hanem egy valódi közösség, olyan emberekből, akik ugyanazzal a helyzettel, problémával szembesülnek minden nap, mint én. 

Manheim István – Fotó: Markabona Photo

Miért fontos, hogy legyen külön meleg sportélet Magyarországon? 

A közösség miatt. Ha körbenézünk, kevés olyan LMBTQ közösséget ismerünk, ahova az ember csatlakozhat, ahol LMBTQ emberekkel lehetünk együtt, és ahol szabadon vállalhatjuk fel szexuális orientációnkat vagy nemi identitásunkat anélkül, hogy ez bennünket vagy a környezetünket feszélyezne. Az Atlasz ebben segít: közösséget teremtünk a sporton keresztül. Edzéseinkkel, programjainkkal egyrészt segítjük az LMBTQ embereket az önelfogadásban, másrészt – mivel nyitottak vagyunk, és nem csak LMBTQ emberek járnak hozzánk sportolni – a társadalom számára is pozitív üzenetet szeretnénk közvetíteni, mert szerintünk a sportban mindenki egyenlő. És ami a legfontosabb: mindeközben sportolunk. 

Milyen lehetőségeket kínál pontosan az Atlasz? 

Elsősorban természetesen a sportra fókuszálunk: heti rendszerességgel tartunk edzéseket nyolcféle sportban vagy mozgásban. Lehet nálunk fallabdázni, tollaslabdázni, úszni, futni, fitneszezni, jógázni, a VándorMások csapatával pedig rendszeresen túrázni gyalogosan vagy kerékpáron. A tavalyi évben stratégiai szövetséget kötöttünk a Charme Hungary Dance Club azonos nemű tánccsoporttal, így most már a tánc is megjelent a palettánkon.  

Aki nyomon követi az életeteket, látja, hogy a heti rendszerességű edzések mellett – amelyek sokszínűségét bizony nem egy nyugati sportegyesület is megirigyelné – minden év bővelkedik egyéb programokban is. 

Igen, hiszen a sport mellett az Atlasz másik pillére a közösség, ezért az év során számos közösségi programot szervezünk. Ilyen például a sporttáborunk, amit évente kétszer szervezünk meg. Ilyenkor valamelyik magyarországi nagyvárosba látogatunk el egy hosszú hétvégére, hogy együtt sportoljunk és szórakozzunk néhány napot.  

A másik és talán az Atlasz életében a legnagyobb rendezvény a sportnapunk, ahol reggeltől estig számos sportot lehet kipróbálni (egészen pontosan annyit, ahány éves az Atlasz – idén voltunk egyébként 13 évesek). Minden évben egyre többen jönnek el, és láthatóan mindenki nagyon jól érzi magát. A következő Atlasz Sportnapot 2018. április 7-én (szombaton) tartjuk, érdemes már most elmenteni a naptárba. 

Fontos még megemlíteni a nemzetközi versenyünket is, a BANG – Budapest All Nations’ Games-t is, ahol idén 9 országból összesen 75 sportoló mérte össze tudását. A jelentkezők száma évről-évre növekszik, ami azt jelenti, hogy az Atlasz neve nemzetközi szinten is egyre ismertebbé válik. 

A nagy események mellett persze mindig szakítunk időt a kisebb programokra is: minden évben szervezünk karácsonyi vacsorát, ahol lezárjuk az évet és kifejezzük hálánkat az önkénteseinknek és támogatóinknak. De egy csomó spontán programot találunk ki év közben is: fürdőzés, mozizás, közös vacsorák és természetesen bulizás. 

Számodra mennyire nehéz összeegyeztetni a munkát a nem kevés időt követelő önkéntességgel? 

Egészen fiatal korom óta része az életemnek az önkénteskedés, így különösebben nem nehéz összeegyeztetni. Vannak persze olyan időszakok, amikor a munkahelyemen és az Atlaszban is felsorakoznak az elintézendő feladatok, de sokéves vezetői tapasztalatomnak köszönhetően ezeket a helyzeteket jól tudom kezelni. 

Kollégáid, főnökeid ismerik az életednek ezt az oldalát? Mit szólnak hozzá? 

Nem hirdetem, de nem is titkolom. A hozzám közelebb álló kollégák ismerik ezt az oldalamat is, és a legnagyobb természetességgel kezelik. Nem dimenzionálják túl a kérdést, viszont ugyanúgy érdeklődnek a magánéletem iránt, mint ha nem lennék meleg. Úgy gondolom, ez a normális, ennél többre egy munkahelyen nincs is szükség. Mindenesetre értékelem a nyitottságukat, ritka és értékes az ilyen munkahely. 

Miért szeretsz az Atlasszal foglalkozni? Hat év azért nem kevés, vannak, akik azt mondanák, hogy köszönöm az eddigieket, most rám fér egy kis pihenés. 

Az önkéntes munka mindig belső motivációból fakad. Ha ez megvan, akkor az ember szívesen öl bele órákat vagy napokat egy civil szervezet működtetésébe. Annak idején, amikor csatlakoztam az Atlaszhoz, nagyon sokat adott nekem ez a közösség. Az LMBTQ-élet új dimenzióját nyitotta meg előttem. Hiszem és bízom benne, hogy tevékenységünkkel másokra is hasonló hatással vagyunk. Ez motivál, ez hajt nap mint nap, amikor az Atlasz ügyeivel foglalkozom. 

Manheim István – Fotó: Markabona Photo

Mik a terveid, az elképzeléseid a meleg sportélettel kapcsolatban a következő hónapokra, a következő évekre?  

Stratégiai céljaink között kiemelt helyen szerepel a kommunikáció fejlesztése: szeretnénk elérni, hogy az Atlasz tevékenysége, közösségi élete láthatóbbá váljon. Fontos, hogy minél több LMBTQ ember jusson el hozzánk, és sportoljon velünk, hiszen ezzel lesz igazán színes a közösségünk. Külön figyelmet szeretnénk szentelni a következő időszakban a leszbikus lányoknak, de erősíteni szeretnénk nemzetközi kapcsolatrendszerünket is. Egyrészt még több LMBTQ sportszervezettel szeretnénk élő kapcsolatot kialakítani és közös együttműködéseket, projekteket indítani. Másrészt pedig közelebb szeretnénk kerülni az EGLSF-hez (European Gay and Lesbian Sport Federation), ezért a következő évi tisztújító közgyűlésükön az Atlasz képviseletében pályázni fogok az elnökségi tagságra. Ha ez sikerül, akkor az Atlasznak a közép-kelet-európai régió LMBTQ sportszervezeteinek és közösségeinek fejlődésében kulcsszerepe lehet. 

Az Egyesület Facebook oldala

Az Egyesület honlapja

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin