Nagyvilág

Riasztó méreteket öltött Amerikában a homo- és transzfób törvényjavaslatok száma

 

Már a tavalyi év elején sejteni lehetett, hogy rekordmennyiségű LMBTQ ellenes törvényjavaslatot nyújtanak be az Egyesült Államokban, hiszen már januárban száz felett volt a számuk. Az American Civil Liberties Union tavaly összesen 510 ilyen javaslatot tartott számon, ami csaknem duplája a 2021-es adatoknak. Az 510 törvényjavaslat közül 84, azaz nagyjából 16% emelkedett törvényerőre 2023-ban.

Az egyik leggyakoribb téma a drag tiltása volt tavaly, legalább 16 államban próbáltak olyan törvényt bevezetni, amely korlátozza vagy tiltja a drag eseményeket. Ezek közül hat törvény át is ment a rostán.

„Don’t Say Gay (Ne mondd, hogy meleg)” – ez az informális neve a floridai „Szülői jogok az oktatásban” törvényjavaslatnak, amelyet 2022 márciusában írtak alá. Eredetileg korlátozta „a szexuális irányultságról vagy nemi identitásról szóló tantermi beszélgetést az általános iskolai osztályokban, vagy ha olyan módon beszélnek róla, amely nem felel meg a diákok életkorának vagy fejlődésének”, de mostanra már minden osztályra kiterjesztették. Azóta több állam is bevezette a jogszabály saját verzióját, és 2023 végére 11 államban volt törvény arról, hogy a tanárok mit mondhatnak az LMBTQ kérdésekkel kapcsolatban, valamint arról, hogy hogyan mutatkozhatnak be a munkahelyükön.

Sérültek a transzjogok

Több mint 20 államban próbálták megnyirbálni a nemi megerősítő eljárásokhoz kapcsolódó egészségügyi szolgáltatásokat. Ezek közé tartoznak többek között a tanácsadás, a hormonterápia, a pubertásblokkoló gyógyszerek és a műtétek is. A beterjesztett törvényjavaslatok közül sok kifejezetten a transznemű fiatalokat célozta meg, több közülük az egészségügyi szakértők által támogatott legjobb orvosi ellátást igyekezett korlátozni. Felmérések szerint mintegy 93 000 transznemű fiatal él olyan államban, ahol tavaly vezettek be ilyen korlátozó törvényt.

A transzjogok más területen is sérültek: tavaly év végéig 23 államban vezettek be olyan törvényeket, amelyek korlátozzák a transznemű emberek részvételét a nemi identitásuknak megfelelő sportcsapatban. A törvények többsége a transznemű lányokat és nőket érintette leginkább, míg néhány a transznemű fiúkat és férfiakat is. A korlátozásokat támogatók azt állítják, hogy ez segít biztosítani, hogy a sportesemények tisztességesek maradjanak, bár mások kritizálták ezt az elképzelést tudományos bizonyítékok hiánya miatt.

A 2024-es év sem ígérkezik könnyebnek az amerikai LMBTQ közösség számára, február elsejéig 393 nyitott homofób és transzfób törvényjavaslatot tartottak számon.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin