Nagyvilág

Már száz felett jár az idén benyújtott amerikai homo- és transzfób törvényjavaslatok száma

A kiskorúak nemi identitását megerősítő egészségügyi ellátásának korlátozásától a drag-műsorok látogathatóságának szigorításáig már legalább 100 LMBTQ-ellenes törvényjavaslatot nyújtottak be idén az Amerikai Egyesült Államok egyes törvényhozásaiban.

A 120 törvényjavaslatot 22 államban készítették elő és többségük a fiatal transzneműekre összpontosít. A legtöbbet Texasban nyújtották be, egész pontosan 36-ot, ezt követi Missouri állam 26-tal, majd Észak-Dakota nyolccal és Oklahoma hattal. Mindegyikben republikánus többség van a törvényhozás mindkét (képviselőház és szenátus) házában.

2023-ban már legalább három államban terjesztettek elő olyan törvényjavaslatot, amelynek célja, hogy korlátozza a transznemű lányokat és nőket abban a csapatsportban való versenyzésben, amelyik a nemi identitásuknak megfelel. Legalább 11 olyan törvényjavaslatot terjesztettek elő, amely korlátozná a nemi hovatartozást megerősítő egészségügyi ellátást a kiskorúak számára.

Chase Strangio, az American Civil Liberty Union LMBTQ és HIV projektjének igazgatóhelyettese az NBC Newsnak elmondta, hogy az állami törvényhozások „jobbra tolódása nagyon ijesztő”.

„Folyamatos eróziót és erőfeszítést látunk a testi önrendelkezés korlátozására és beszűkítésére ndenütt. Szerintem az emberek sok mindent természetesnek vesznek, különösen azok, akik olyan államokban élnek, mint New York és Kalifornia, és nem figyelnek arra, hogy mi történik olyan államokban, mint Arkansas, Oklahoma és Texas” – nyilatkozta.

Néhány ilyen törvényjavaslat a drag művészetét is célba vette: Arizona, Arkansas, Montana, Tennessee, Texas és Nyugat-Virginia mind olyan törvényjavaslatokat terjesztett elő, amelyek megtiltanák, hogy kiskorúak menjenek drag-előadásokra. Ezek némelyike még azt is megcélozná, hogy minden olyan üzletet, amely ilyen műsornak ad otthont, „szexuális jellegű üzletnek” minősítsen. Néhány nappal ezelőtt idehaza a kormánypárti média azon akadt ki, hogy Lady Dömper szabadegyetemen tart előadást.

A LMBTQ-ellenes törvényjavaslatok megugrása miatt egyes LMBTQ-aktivisták aggódnak, hogy 2023 lesz a legrosszabb év az ilyen jellegű jogszabályok tekintetében.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin