Nagyvilág

Petícióval állítanák meg Lengyelországban a pride felvonulást betiltó javaslatot

Lengyel aktivisták harcolnak egy gyalázatos törvénytervezet ellen, amelynek célja az úgynevezett „LMBTQ-életmód népszerűsítésének” megállítása és a pride felvonulások betiltása.

A törvénytervezetet a konzervatív Élet és Család Alapítvány szorgalmazta, amely nemrégiben sikeresen lobbizott az abortuszjogok korlátozásáért. A törvényjavaslatot polgári kezdeményezésként terjesztették be, amely akkor kerülhet a lengyel parlament elé, ha legalább 100 ezer állampolgár aláírja.

Helyi aktivisták a nemzetközi médiának megerősítették, hogy országszerte legalább 400 katolikus egyházközség segített a törvényjavaslatot támogató aláírásokat gyűjteni. Amennyiben a javaslat sikerrel jár, úgy más LMBTQ rendezvényeknek is véget vet.

A törvényjavaslat október 29-i parlamenti vitája hamar hevessé vált. Krzysztof Kasprzak, az egyik kezdeményező a nácikhoz hasonlította az LMBTQ-közösséget, és azzal vádolta, hogy tagjai „a természetes rend megdöntésére és a terror bevezetésére” törekszenek. Włodzimierz Czarzasty, a parlament baloldali alelnöke ezt a „legundorítóbb beszédnek” nevezte, amelyet törvényhozói tevékenysége során hallott.

A törvényjavaslatot további megfontolásra a parlament belügyi bizottságához küldték, amelyet a LMBTQ-párti Lewica szövetség egyik tagja, Wiesław Szczepański vezet. A Szczepańskit a törvényjavaslat visszavonására felszólító petíció a cikk írásakor közel 20 ezer aláírásnál jár.

A „Stop LMBT” törvényjavaslat egy újabb aljas támadás a lengyel LMBTQ-emberek jogai és élete ellen. A belügyi bizottság elnökeként Önnek hatalmában áll megállítani ezt a törvényjavaslatot, és biztosítani, hogy soha ne lépjen hatályba” – olvasható a felhívásban. „Kérem, vállaljon szolidaritást a lengyel LMBTQ-közösséggel, és törölje el ezt a törvényjavaslatot.

Hogy milyen a helyzet jelenleg Lengyelországban, arról nemrég beszélgettünk az egyik legismertebb LMBTQ aktivistával, Bart Staszewskivel:

 

„Jobban kellene figyelnünk egymásra, mert ugyanolyan problémákkal és ugyanolyan autoriter kormányokkal küzdünk”

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin