Itthon

Pénzbüntetés és törvényjavaslat, avagy ismét LMBTQ-témák miatt pörög a Novák-Dúró házaspár

Sűrű hete volt a szélsőjobboldal álompárjának, azaz Novák Elődnek és Dúró Dórának, akik amellett, hogy a Mi Hazánk országgyűlési képviselői, arról is hírhedtek, hogy rendszeresen hergelnek az LMBTQ-közösség ellen.

Novák Elődre a Budai Központi Kerületi Bíróság első fokon 1,1 millió forintos pénzbüntetést szabott ki, amiért az elmúlt években kétszer is eltávolította az LMBTQ-közösség valamilyen szimbólumát.

Az első esetben 2020 augusztusában szedett le egy szivárványzászlót az újbudai önkormányzat épületéről, amiért garázdaság és rongálás miatt emeltek ellene vádat. A bíróság azért is elmarasztalta, mert 2019-ben a Budapesti Művelődési Központban festékszóróval tüntetett el egy csókolózó homoszexuális párt ábrázoló plakátot.

Novák Előd szerint ezzel az eljárással a kormányzat meg akarja félemlíteni a „devianciák propagálásával szemben felsorakozott, normalitáspárti erőket. A Gyurcsány-Bajnai rezsim idején öt különböző ügyemben állapította meg bíróság jogerősen, hogy jogszerűtlenül állítottak elő, miközben törvényesen egyszer sem sikerült nekik” – írta egy, az X közösségi oldalról azóta törölt bejegyzésben.

Felesége, Dúró Dóra egy pénteki sajtótájékoztatón pedig arról beszélt, hogy „LMBTQ-propaganda folyik a Magyar Nemzeti Múzeumban”. A politikus valójában a World Press Photo kiállításon bemutatott egyes képeket tartja károsnak és kifogásolja, hogy a kiállításon az elmúlt év egyik fontos eseményeként tüntettek fel egy kenyai esetet, amikor megerőszakoltak és megöltek egy 25 éves nembináris leszbikus személyt, Sheila Adhiambo Lulumbát.

A Mi Hazánk országgyűlési képviselője bejelentette, hogy a Nemzeti Múzeumban történtek miatt törvénymódosítást nyújt be, és a kulturáért felelős miniszterhez fordul.

A „problémás” fotósorozat Hannah Reyes Morales Melegek idősotthona című alkotása és egy Fülöp-szigeteki idősotthon lakóit ábrázolja. „A Golden Gays egy Fülöp-szigeteki idős LMBTQI+ közösség, évtizedek óta együtt élnek és támogatják egymást egy olyan országban, ahol diszkriminációval, előítéletekkel és életkoruk, társadalmi-gazdasági helyzetük miatt fokozott nehézségekkel kell szembesülniük” – olvasható a képek leírásában.

 

 

A Nemzeti Múzeumban a fotós öt képét állították ki. Ezekből Dúró Dóra különösen azokat kifogásolta, amelyek az idősotthonban tartott szépségversenyt ábrázolják. A képen öt ember látható egy színpadon női ruhában. Dúró szerint ezzel „a születési nem megváltoztatásának ízléstelen propagandája is megjelent”.

Dúró Dóra elmondta, hogy szükség van a 2021-ben elfogadott gyermekvédelmi törvény kiegészítésére olyan módon, hogy az kulturális intézményekben is tiltsa az LMBTQ-propaganda terjesztését a 18 éven aluliak számára.

A Telex megkereste Révész Tamást, a World Press Photo kiállítás szervezőjét, hogy megkérdezze, mi a véleménye a Dúró Dóra által elmondottakról. Révész telefonon annyit mondott: ő csak szervezi a kiállítást, a képek bírálata a politikusok dolga, nem az övé.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin