Kultúra

Öt japán LMBTQ zenész és előadóművész, akiket ismerned kell

A Buck-Tick zenekar, amelynek frontembere Szakurai Acusi / fotó: © BUCK-TICK

 

Ha a Japánról prezentált képet nézzük a nyugati médiában, egy igen vegyes képet kapunk. Egyrészről a hagyománytisztelő életformát éltetik, a pontosságot, az építészet szépségeit, a gyönyörű kimonókat viselő nőket mutogatják. A másik oldalon furcsa japán szokásokat, őrült ötleteket, eszement dolgokat vonultatnak fel. Alig esik szó a „felkelő nap országának” LMBTQ-közösségeiről, csak a kiugró híreket kapjuk, mint a szülői jogaitól megfoszott anyát, vagy az azonos neműek házasságának ellehetetlenítését.

Éppen ezért összeállítottam egy kis listát olyan LMBTQ-művészekről, akiket mindenkinek ismernie kéne.

 

Miva Akihiro
Miva Akihiro fiatalon. / Fotó: Wikimedia Commons, közkincs

Miva Akihiro

Az 1935-ben született Miva Nagaszaki bombázásának túlélője, háborúellenes aktivistaként is ismert hazájában, azonban nem erről nevezetes igazán. Miva az egyik első japán művész, aki nyiltan felvállalta, hogy meleg, ráadásul egy olyan időszakban, amikor ezért időről-időre meg is verték az utcán. Művészete azonban győzedelmeskedett mindenek felett: nem csak sikeres drag queen sanzonénekes lett belőle, de filmszerepeket is kapott. Androgün megjelenése, különleges énekhangja férfiakat és nőket egyaránt vonz. Apró érdekesség: Miva volt A vándorló palotában a Puszták Boszorkányának eredeti szinkronhangja.

 


 

Issay, japán énekes
Issay. /Fotó: Saori Tsuji [Blue Ash], Thank You For All magazin, 2012

ISSAY

Az idén 60 éves ISSAY a japán rockzene egyik ismert énekese, aki soha nem titkolta, hogy a férfiakhoz vonzódik. Együttese, a Der Zibet 1984 óta van a pályán, és a japán rockon belül a visual kei irányzathoz tartoznak, ami nagy hangsúlyt fektet a színpadi megjelenésre. Issayt gyerekkorában sokat bántották, mert manikűröztetett és sminkelte magát (ami tilos is volt az iskolákban). A tanárok sem voltak megértők vele. Ő azonban büszkén vállalta önmagát, ahogy tette később is, immár a színpadon.

 


 

Szakurai Acusi, japán énekes
Szakurai Acusi a 90-es években. / Fotó: Banker Ltd.

Szakurai Acusi

Ha már Issayről beszélünk, nem mehetünk el szó nélkül Szakurai Acusi mellett sem. Ők ketten hosszú évtizedek óta barátok, gyakran fel is lépnek együtt – olyankor pedig szinte izzik köztük a levegő a színpadon, ami számos pletykára adott okott korábban, bár egyikük sem erősítette meg soha, hogy lenne közöttük valami. (A visual kei együttesek tagjai szeretnek „flörtölni” egymással a színpadon, ez egyfajta fan service a rajongók számára.) Ugyanakkor egyvalami biztos: a visual kei irányzat egyik alapító ikonjaként számon tartott Buck-Tick együttes legendás énekese több interjúban is utalt arra, hogy biszexuális, és számos ilyen témájú dalszöveget is írt. Az énekes egyébként nős, két gyermeke van.

 


 

Nakamura Ataru, japán énekesnő
Nakamura Ataru / Fotó: facebook.com/nakamuraataru

Nakamura Ataru

Nakamura Japán egyik jól ismert transznemű énekese. Első kislemezének megjelenése után, 2006-ban jelentette be, hogy transznemű. Elismertségét bizonyítja, hogy fellépett a Kóhaku uta gasszen műsorban is, ahová csak Japán legprominensebb előadóit hívják meg, és nagy presztízsnek számít a mai napig. Nakamura azonban nem érezte jól magát a műsorban, ahol úgy mutatták be mint „nemi identitászavarral küzdőt”, és a piros ruháján fehér elemek is szerepeltek, mintha azt akarták volna sugallni, hogy nem teljesen nő (a Kóhakuban a piros és a fehér csapat versenyzik egymás ellen, a pirosak a nők, a fehérek a férfiak).

 


 

Haruna Ai, japán énekesnő
Haruna Ai / Fotó: ai-haruna.net

Haruna Ai

Haruna Ai férfi testben született, 19 évesen vetette alá magát a nemi megerősítő műtétnek, amit követően Macúra Aja japán popsztár dalait kezdte előadni, így lett ismert. Ma már a szigetország egyik legismertebb transznemű előadóművésze és televíziós személyisége. 2009-ben első japánként elnyerte a Miss International Queen címet Thaiföldön.

 


 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin