Kultúra

Oscar-özön a mozikban

Nyolcadik alkalommal rendezték meg a Mozinet Filmnapokat, ahol idén Oscar-díjas és Oscar-jelölt rendezők munkáit láthattuk premier előtt. A filmrajongók körében évek óta igen népszerű rendezvénysorozat idei programja 15 városban futott, és a filmek mellett számos közönségtalálkozón is részt vehettünk. Aki nem volt olyan szerencsés, hogy eljusson a premier előtti vetítésekre, és így jóval a mozikba kerülés előtt élvezze az alkotásokat, az se bánkódjon, hiszen a decemberi és januári hónapokban már elcsípheti őket szélesvásznon.

A sértés

A Mozinet Filmnapokon az első Oscarra jelölt libanoni filmmel indult a csemegézés: Ziad Doueiri rendező A sértés című drámája thrillerekhez fogható feszültséget és mélyen emberi, aktuális társadalmi problémákat vegyít mesterien. A libanoni keresztény autószerelő, Tony becsülettel üzemelteti saját műhelyét, és ha igazságtalanságot érez, azonnal hangot ad neki – még akkor is, ha ezzel bajba sodorja magát. A palesztin menekült Yasser hasonló mentalitású építésvezető, akit a környék csatornahálózatának felújításával bíznak meg. Amikor Tony megtagadja Yassertől, hogy megszerelje az erkélye ereszét, ő önhatalmúlag nekilát a munkának. Kettejük látszólag tét nélküli összeszólalkozása felszínre hozza az egymás mellett élő nemzetekben szunnyadó feszültséget, visszafordíthatatlan láncreakciót indítva el. A legjobb idegen nyelvű film kategóriájában Oscarra jelölt filmet már játsszák a mozik; csak ajánlani tudjuk.

Hidegháború

A lengyel Pawel Pawlikowski rendező előző munkájával, az Idával Oscar- és BAFTA-díjat, illetve öt Európa Filmdíjat is nyert. Legújabb drámája, a Hidegháború – amelyet jövő év elején láthatunk majd – egy évtizedeken és országokon átívelő szerelmi történet. A fekete-fehér drámában két lengyel zenész kapcsolata bontakozik ki előttünk, akiket egy idő után elválaszt a férfi disszidálása. Ezt követően Európa különböző pontjain keresztezik egymás útját, és hiába telnek az évek, a köztük lévő vonzalom úgy tűnik, hogy erősebb az őket körülvevő világnál.

Az átkelés madarai

Az Oscar-díjra jelölt A kígyó ölelése alkotói ezúttal is különleges utazásra hívnak. A megtörtént eseményeken alapuló Az átkelés madarai egyszerre izgalmas gengszterfilm és a kolumbiai bennszülött tradíciók lenyűgöző dokumentuma. Az 1960-as és ’70-es években Amerikában virágzott a hippikultúra, és hatalmas igény mutatkozott a különböző drogokra. Ebből elsősorban a kolumbiai farmerek profitáltak, akik közül a legleleményesebbek marihuánatermelő és -terjesztő üzletemberekké nőtték ki magukat. A Guajira-félszigeten élő wayuu indián törzsi hagyományai szerint kéri meg a talpraesett Raphayet a fiatal Zaida kezét a nagy tiszteletben álló klánvezetőtől. Hogy a hozományt teljesíteni tudja, Raphayet forrófejű, törzsön kívüli barátjával társul, és együtt hamarosan mindent elérnek, amiről még álmodni sem mertek. A végtelen gazdagsággal együtt beáramló nyugati értékrend azonban nemcsak a generációról generációra öröklődő tradíciókat mérgezi meg, hanem véres háborút is szít a helyi családok között.

Bánhatja, aki lemaradt, hiszen a Mozinet Filmnapok látogatói október 21-én a film kapcsán Natalie Reyes színésznővel is találkozhattak, aki a Terminator forgatása miatt tartózkodott hazánkban. Az átkelés madarait 2019. január 17-től vetítik itthon a mozik.

December 20-án érkezik a korunk Fellinijének tartott Paolo Sorrentino legújabb alkotása. Az Oscar-díjas A nagy szépség, az Ifjúság, valamint Az ifjú pápa rendezője visszatért hazájába, hogy leforgassa az olasz Wall Street farkasát Silvio Berlusconival a középpontban. Sorrentino a Silvio és a többiek-ben a tőle megszokott vizualitással, rengeteg zenével és humorral mutatja be Toni Servillo megformálásában milliók elérhetetlen bálványát, a modern Olaszország leghosszabb ideig hivatalban levő miniszterelnökét, az életkoráról tudomást sem vevő Berlusconit. A filmről szóló részletes kritikánkat itt olvashatjátok:

https://humenonline.hu/silvio-es-a-tobbiek-avagy-a-populizmus-es-a-jol-szabott-oltony-kez-a-kezben-jarnak/
Mindenki tudja

A kétszeres Oscar-díjas rendező, Asghar Farhadi most először forgatott nemzetközi stábbal. A Mindenki tudja az eddigi legnagyobb költségvetésű filmje, amely a jól ismert színészek mellett a spanyol filmgyártás legnagyobbjait vonultatja fel, köztük Jose-Luis Alcaine operatőrt és Sonia Grande jelmeztervezőt, Pedro Almodóvar állandó alkotótársait. A film vágója Hayedeh Safiyari volt, aki Farhadi Oscar-díjas munkáin is dolgozott. A feszes thrillerben Laura (az Oscar-díjas Penélope Cruz) testvére esküvőjére utazik vissza családjával Buenos Airesből spanyolországi szülőfalujába. Az este során azonban olyan események történnek, amelyek alaposan felforgatják az életét, és választás elé kényszerítik férje (Ricardo Darín – Eszeveszett mesék) és egykori szerelme (az Oscar-díjas Javier Bardem – Nem vénnek való vidék) között. Bemutató: 2019. január 3.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin