Hírek

Oroszország egyelőre mégsem deportálja a meleg üzbég újságírót

Hudoberdi Nurmatov története szomorúan közép-ázsiai. 2011 nyarán szökött meg hazájából, Üzbegisztánból, ahol 2008-tól börtönbe zárták, és rendszeresen kínozták is. Amióta Oroszországban élt, rettegett attól, hogy egy napon vissza kell mennie. Nem véletlen, hogy a 30 éves férfi az utóbbi években álnév alatt írt az üzbég menekültek megpróbáltatásairól. Több mint tucatnyi olyan esetről számolt be, hogy üzbég emberek a kínzások és a bebörtönzés elől Oroszországba menekültek és menedékkérelmet adtak be, az üzbég biztonsági erők azonban orosz földön elrabolták és visszahurcolták őket.

Hudoberdi Nurmatov

Múlt hét kedden Nurmatov éppen zeneórára tartott Moszkvában, amikor az orosz különleges erők közrefogták, és előállították a bíróságra. Pár óra múlva már meg is volt az ítélet, hogy deportálni fogják Üzbegisztánba. Kollégái és aktivistatársai szerint ez az ítélet egyet jelentene  kivégzésével, ugyanis Üzbegisztánban a homoszexuálisokat büntetőtörvényekkel üldözik. Ehhez képest még Oroszországban is jóval szabadabban élhetnek a melegek, a növekvő homofóbia ellenére is.

 

Nurmatov kitoloncolása ellen számos orosz és nemzetközi szervezet tiltakozott, az Európai Tanácstól kezdve az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetén át az Amnesty Internationalig és az orosz újságírók szövetségéig. Úgy tűnik tiltakozásuk kivételesen nyitott fülekre talált, a Moszkvai Városi Bíróság ugyanis felülvizsgálta múlt heti döntését és és ennek értelmében egyelőre mégsem kerül kitoloncolásra az üzbég fiatalember.

Az előzetes letartóztatásból azonban nem engedték ki, ott kell megvárnia, amíg az Emberi Jogok Európai Bírósága meghallgatja ügyét. Bízzunk a legjobbakban.

Forrás: Gaystarnews, 444

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin