Lifestyle

Ördög Ivett – „Ez a disszonancia, ha nincs kezelve, súlyos lelki problémákhoz tud vezetni”

Magyarországon egy új törvénytervezettel ellehetetlenítenék a transznemű személyeket abban, hogy hivatalos formában is megváltoztathassák a nemüket. A transz közösség elleni harc nem új Magyarországon, de most új, szomorú mérföldkőhöz érkezett. Transzvélemény című sorozatunkban transznemű emberek mondják el véleményüket a történtekről és magyarázzák el, hogy miért is olyan fontos, hogy valaki személyiében is az legyen, akiként boldogan tud élni.

 

 

Sorozatunk második szereplője Ördög Ivett, transznemű nő és aktivista

Miért olyan fontos, hogy egy transznemű ember hivatalosan is tudjon nemet változtatni?
Több okból is. Az első és legegyértelműbb az, hogy a személyi igazolvány arra szolgál, hogy azonosítsa magát az ember. Ha nem az a nem szerepel benne, aminek megfelelően kinéz valaki, az rengeteg kellemetlen helyzethez vezethet. Már egy postai csomag vagy egy gyógyszer átvétele is probléma, mivel nem értik az emberek, hogy egy nőnek hogyan lehet a személyijében férfi név és nem. Ez rengeteg hétköznapi kellemetlenséggel jár.

A nem hivatalos hétköznapi esetek egy része orvosolható azzal, hogy az ember, ahol lehet, a külsejéhez illeszkedő és számára is azonosulható néven mutatkozik be, de jogi nemváltás hiányában ez a név nem tehető hivatalossá. Ráadásul a transzneműek esetében arról van szó, hogy a megélt nemünk eltér attól, amivel születtünk. Ez egy kevésbé tájékozott, nem érintett embernek nehezen érthető lehet, de a lényeg az, hogy ez a disszonancia, ha nincs kezelve, súlyos lelki problémákhoz tud vezetni.

Egy David Reimer nevű amerikai fiatalemberrel történt meg az, hogy egy műhiba folytán csecsemő korában elvesztette a péniszét. Az orvosok akkor azt javasolták a szülőknek, hogy lányt műtenek a gyerekből, és neveljék ennek megfelelően. Később pubertás korban David érezte, hogy valami nincs rendben, ő nem lány. Ezután derült ki számára, milyen döntést hoztak a szülei. Arra kérem az olvasót, hogy képzelje el ezt a helyzetet, hogy tiniként döbbenne rá, hogy a beleegyezése nélkül átalakították, és emiatt nem érzi magát otthonosan abban a nemi szerepben, amire nevelték. David ez után nemet váltott, de sajnos a nemi szervét már nem tudták helyre állítani. Több évnyi küzdelem és alkoholproblémák után végül öngyilkos lett.

Hasonló történik olyan gyermekekkel is, akik nem egyértelmű nemi jellegekkel születnek, korábban őket is csecsemőként egyértelműsítő műtétnek vetették alá, ráadásul egészen pár évtizeddel ezelőttig tartotta magát az a gyakorlat, hogy az újszülötteket nem altatták vagy érzéstelenítették műtétekhez. Ezeknek az interszex személyeknek a jelentős része később transzként jelenik meg a jogrendszer számára, hiszen ha érmével dobunk, hogy milyen nemű a gyerek, mert ránézésre nem lehet eldönteni, nem meglepő, hogy az esetek felében tévedni fogunk. Számukra is fontos a jogi nemváltás lehetősége. Azok, akik nem interszexek, de transzneműek, teljesen hasonló problémával küzdenek. Bele vannak kényszerítve egy olyan életbe, ami nem a veleszületett nemi identitásuknak felel meg. Vannak persze, akik azt gondolják, számukra nem lenne gond, ha akaratuk ellenére átváltoztatnák a nemüket, és vannak olyan emberek, akiknek valóban mindegy. De a többségünk nem ilyen, a legtöbb ember nem szeretné, ha egy gonosz boszorkány máról holnapra megváltoztatná a nemüket.

A transzneműek számára pedig ez ilyen élmény, mintha születéskor valaki kicserélte volna a testünket valami olyanra, ami nem hozzánk tartozik. Ennek pontos biológiai okai még nem ismertek, azonban arra már vannak bizonyítékok, hogy a transzneműek agyi struktúrái jóval közelebb állnak statisztikailag a megélt nemükhöz, mint a biológiaihoz.

 

 

Mindezek ismeretében azt érdemes átgondolni, milyen élmény egy transzneműnek, aki 24/7 a valós neme szerint él, túl van rengeteg fájdalmas műtéten, ami ahhoz kellett, hogy legalább a testével harmóniában élhessen, és ezután ott van a személyijében egy név, amit a gyakorlatban csak jogi ügyek intézésére használ (és amit amúgy kifejezetten utál), és egy nem, ami emlékezteti arra a múltra, amit nagyon szeretne maga mögött hagyni. Azok, akik így kénytelenek élni, sok esetben folyamatos pszichológiai kezelésre szorulnak.

Tudsz mondani saját tapasztalatot arról, hogy miért lehet probléma, ha valaki nem tudja hivatalosan megváltoztatni a nemét?
Temérdek ilyen élményem van. Minden egyes alkalommal, amikor csomagot kell átvennem a postán. Olyan is volt, hogy számomra fontos gyógyszerhez nem tudtam hozzájutni, mert nem hitte el nekem a gyógyszerész, hogy az én nevem szerepel a recepten, hiába mutattam az útlevelem, amiben már a női külsővel készült fotó van. A legdurvább eset azonban az volt, amikor a rendőrséget akarták rám kihívni, mert azt hitték, más okirataival akarok visszaélni. Olyan is van, akit hasonló okokból bevittek az őrsre, és fogdában töltötte az éjszakát, holott semmi rosszat nem csinált.

 

 

Röviden összefoglalva mit szólsz a törvényjavaslathoz? Miért jelent veszélyt a magyar transznemű közösség számára?
Április elseje teljes tragédia volt, totálisan kimerültem. Érintettként azzal küzdöttem, hogy ne bőgjem el magam, miközben azon sorstársaimmal próbáltam online beszélgetni, akik épp az öngyilkosságot fontolgatták. Elképesztő gonoszság kell ahhoz, hogy valaki szánt szándékkal olyan döntést hozzon, amivel embereket olyan lelki gyötrődésnek tesz ki, hogy az illető számára az öngyilkosság válik a legélhetőbb opcióvá. Épp ezért remélem, hogy ez csupán tudatlanságból ered, és nem gonoszságból. Erre utal az is, hogy a törvény szövege biológiai és orvosi értelemben is ostobaság. A törvény indoklás része így fogalmaz: „Az anyakönyvbe bejegyzett nem, tulajdonképpen az orvos által megállapított tényen alapul, amelyet az anyakönyv deklarál.”

Csakhogy ez alapvetően nem igaz, éspedig az interszex emberek miatt. Nekik a kromoszóma szerinti nemük eltérhet a külső nemi jellegeiktől, ráadásul kromoszóma alapján se kettő nem van, csak két leggyakoribb. A törvény szövege több helyen is abból az általános iskolás szintű biológia ismeretből indul ki, hogy mindenkiről egyértelműen eldönthető, hogy nő vagy férfi, ez pedig nem igaz biológiai értelemben sem. Az már csak egy plusz csavar a dologban, hogy a nem egyértelmű nemű emberek között vannak olyanok is, akik esetében az egyetlen eltérés a nem mentális megélésében fedezhető fel.

 

Kanicsár Ádám András
Instagram: @kanicsar

 

 

Ónodi Adél – „Valamikor azt hiszik, hogy viccelsz vagy okiratot hamisítottál”

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin