Lifestyle

Ónodi Adél – „Valamikor azt hiszik, hogy viccelsz vagy okiratot hamisítottál”

Magyarországon egy új törvénytervezettel ellehetetlenítenék a transznemű személyeket abban, hogy hivatalos formában is megváltoztathassák nemüket. A transz közösség elleni harc nem új Magyarországon, de most új, szomorú mérföldkőhöz érkezett. Transzvélemény című sorozatunkban transznemű emberek mondják el véleményüket a történtekről és magyarázzák el, hogy miért is olyan fontos, hogy valaki személyiében is az legyen, akiként boldogan tud élni.

 

Fotó: Szász Laura Zita

 

Sorozatunk első szereplője Ónodi Adél, transznemű nő, színésznő, modell és aktivista.

Miért fontos, hogy egy transznemű ember hivatalos is nemet tudjon változtatni?
Mert így egy olyan helyzetet tudsz kitörölni az életedből, ami minden transznemű embernek életmentő. Tök mindegy, mi van a lábad között, ha közben azt érzed, hogy nem tudsz a születési nemednek megfelelően viselkedni. Miközben nőnek érzem magam és nőként is élek, nem tudom elfogadni, hogy a személyimben az áll, ami.

Tudsz példát mondani arra, hogy milyen helyzetekben lehet kényelmetlen, kínos vagy éppen szülhet problémát az, ha valaki nem tudja megváltoztatni a nemét hivatalos okiratokon?
Számtalan helyzetben. Épp, ha csak kimész az utcára és bármilyen formában elkérik az irataidat. Magyarázkodni kell. Valamikor azt hiszik, hogy viccelsz vagy okiratot hamisítottál, ha pedig ügyeket intézel, csak az ügyintéző nézőpontján múlik, hogy ebben az amúgy is szar helyzetben még meg is aláz-e vagy sem.

Van olyan tapasztalatod, amit szívesen megosztanál?
Amikor átírták a név és nemváltoztatás papírjaimat a hivatalban, az ügyintéző nő végig azt mondta, uram, majd bocsánatot kért és a végén egy nagyot nevetett, amikor mindent papírt a kezembe adott. Meghatározó élmény volt, mert mindaddig azt gondoltam, a nők elfogadóbbak. De ezután már csak embereket néztem és nem kategorizáltam nemet, kort vagy identitást.

Hogy érintett téged a rendelet és miért veszélyes a közösség számára?
Amikor olvastam a hírt, rögtön kifejeztem a nemtetszésemet. Az is eszembe jutott, hogy milyen jó, hogy Berlinben élek, és nekem már megvolt a név és nemváltoztatás, és ezen túl vagyok… Közben rögtön írtam pár transznemű társamnak, aki Magyarországon él és már átesett, vagy épp az átalakulási folyamatban van. Megkérdeztem, hogy vannak, és a segítségeimet ajánlottam fel. Hiszen tudtam, hogy ez most ez nagyon nehéz helyzet nekik.

És megfeledkeztem arról, hogy ez engem is érinthet, mert ha elolvasom a jogszabály módosított 33-as paragrafusát, akkor számomra az is kétségessé válik, hogy akik már túl vannak a név és nemváltoztatás nehéz procedúráján, őket nem érinti-e az, hogy ez a módosított változat megsemmisítse mindezt. Le vagyok sújtva! Félek! Nem tudom, mit kell ilyenkor csinálni.

 

Kanicsár Ádám András
Instagram: @kanicsar

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin