Hírek

Online programokkal és bulival vár a pécsi pride fesztivál!

A Diverse Youth Network csapata áprilisban úgy döntött, hogy online és rövidebb formában, de megtartják a Freedom of My Identity Emberi Jogi Fesztivált. Egy olyan időszakban, amikor a távolságtartás és a bizonytalanság a mindennapi élet meghatározó részeivé váltak, fontos, hogy időt és teret kapjanak a felszólalók és a nézők egyaránt – jelentették ki akkor a szervezők. Ez az egyetlen útja most annak, hogy a fesztivál eljuthasson az érdeklődőkhöz.

 

 

Május 14 – 16. között kilenc program kerül megrendezésre, amelyek között panel- és kerekasztal-beszélgetéseket szervez a csapat az általuk képviselt közösségek képviselőivel, fontos és aktuális társadalmi és kulturális kérdéseket körbejárva. A Pécs Pride felvonulás lehetséges új időpontját pedig továbbra is keresik.

Lássuk most, milyen programok várnak ránk a héten – a beszélgetések élő adásban Facebookon keresztül követhetők, linkek az események leírásának végén!

Május 14. csütörtök, 17:00: Nemi szerepek a roma közösségekben 

 

 

Sokakat foglalkoztat az a kérdés, hogy az elmúlt néhány évtizedben és manapság hogyan formálódott a magyarországi roma közösségekben a férfiak és a nők szerepe. Hogyan változott a közösségen belüli társadalmi helyzetük és milyen új irányok érvényesülnek, vagy válnak meghatározóvá? E beszélgetésben meghallgatjuk vendégeink saját roma közösségben megélt tapasztalatait, valamint munkásságuk során felhamozott tudásukat, meglátásaikat is a témával kapcsolatban.

Meghívott előadók:

Szénási Szilvia, -vezető, UCCU Roma Informális Oktatási Alapítvány
Daróczi Anna, -program koorinátor, Phiren Amenca
Dr. Orsós Zsuzsanna, -biológus, Pécsi Tudományegyetem, Általános Orvostudományi Kar
Márton József, „Owning the Game / Ez a mi játszmánk!”, roma LMBTQ+ fotókiállítás szervezője
Jóni Tibor – Diverse Youth Network

Moderátor: Hegedüs Martin (Diverse Youth Network)

Facebook-esemény IDE kattintva érhető el.

Május 14. csütörtök, 19:00: Trianon realitásai

 

 

Beszélgetés a száz éve történt nemzeti tragédia jelenkori hatásairól. Miképpen van jelen a Trianon a jelenkori Magyarország mindennapjaiban? Vajon, milyen hatással van ránk? A beszélgetés felidézi, hogy mi történt 100 évvel ezelőtt, és annak milyen hatása van napjainkra. Az előadók megvizsgálják, hogy milyen roma kutatások vannak a témában és kitérnek a Trianon, mint nemzetközi békeszerződés/diktátum 100 éves történetére is.

Mi egy nemzeti tragédia életútja? Mit gondol a témában a baloldal? Miként táplálkozhat a szélsőjobboldal ezen történelmi eseményekből? Kiemelt figyelmet kap a kisebbségek helyzetének változása hazánk és a szomszédos országok területén, nagy hangsúlyt fektetve a határainkon túl élő, cigány/roma magyar ajkú kisebbségek helyzetére. A múlt vajon tényleg köztünk jár?

Meghívott előadók:

Dupcsik Csaba – szociológus, történész, Károli Gáspár Református Egyetem, Társadalomtudományi Kutatóközpont, MTA Kiváló Kutatóhely
Jósa Bálint – alapító, Szubjektív Értékek Alapítvány
Varga András, PhD – politológus, Nemzeti Közszolgálati Egyetem Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar, Európai-tanulmányok Tanszék

Moderátor: Rigó Bálint (Diverse Youth Network)

Facebook-esemény IDE kattintva érhető el.

Május 14. csütörtök, 20:30: Transz Jogok = Emberi Jogok

 

 

Transznemű embertársainknak rendszerint meg kell küzdeniük nem csak a többségi társadalom, de az LMBTQ+ közösség ítéletével is. Ezen nehézségek mellett a politika is próbálja őket ellehetetleníteni egy olyan időszakban, amikor kihasználhatják egy szűk, amúgy is sérülékeny csoport láthatatlanságát. A téma körbejárta Európát.

Meghívott vendégek:

Ördög Ivett – transznemű aktivista
Dr. Szekeres Zsolt – a Magyar Helsinki Bizottság jogásza
Lászlóffy Julianna – klinikai szakpszichológus, pár- és családterapeuta
dr. Dombos Tamás -a Háttér Társaság ügyvivője
Waliduda Dániel – a Humen Magazin szerkesztője

Moderátor: Hegedüs Martin (Diverse Youth Network)

A Facebook-esemény IDE kattintva érhető el.

Május 15. péntek, 17:00: A gyűlöletbűncselekményektől a népirtásig

 

 

A címadó téma relevanciája folytonos, azt folyamatosan felül kell vizsgálni, néha új perspektívából megvilágítva. Miként lehet eljutni a bizonyos embercsoportokat sértő gyűlöletbeszédtől egészen egy teljes népcsoportra irányuló népirtásig. Erre nem is olyan régi, gyakorlati példák vannak, amelyek sok munkát adnak most a nemzetközi közösségnek, valamint a társadalomnak és a politika morális ítélőképességének.

A panelbeszélgetés kitér más földrészekről származó etnikai kisebbségek és közösségek helyzetére. Betekintést nyerhetünk a 2008-2009-es roma sorozatgyilkosságok történetébe és abba, hogy mennyire emlékszik rá a magyar társadalom? A roma holokauszt és gyűlöletbűncselekmények témája mellett a vendégek tárgyalják az örmény népirtás elfogadásának társadalmi megerősítésének kérdését is.

Meghívott vendégek:

Verhás Evelin – kisebbségi jogi szakértő, Tom Lantos Intézet
Hidvégi Balogh Attila – főszerkesztő, Romnet
dr. Büchler Tamás – Európai Projekt Koordinátor (CEJI)
Rigó Bálint – Egy népirtás üzenete az Eurovíziós Dalfesztiválon, Diverse Youth Network

Moderátor: Szajkó Cintia (Diverse Youth Network)

Május 15. péntek, 19:00: Feminism Post Covid-19 (angol nyelvű panelbeszélgetés)

 

 

The situation caused by the coronavirus pandemic cannot be more tangible evidence that women have always been at the forefront of the front line and are increasingly the most successful leaders. In the conversation, the guests wonder what professionals from different conservative communities think about the situation of women, social inequalities, and what efforts they have to empower women through their work. The panel discussion will be in English.

Invited guests:

Julie Pascoët – Senior Advocacy Officer, European Network Against Racism (ENAR)

Jelena Jovanovic – Coordinator of Anti-Racism and Diversity Intergroup of the European Parliament

Natia Shekiladze – Project Manager, Youth Center of Georgia

Wissem Ben Rejeb – treasurer, Tunisian Association of Democratic Women (ATFD – Sousse, Tunisia)

Moderator: Aidai Anarbek (Diverse Youth Network)

Facebook-event is available via THIS LINK.

Május 15. péntek: Pixelplants (Pécs) Koncert

 

 

A Pixelplants mindig is fontosnak tartotta az esélyek és a jog egyenlőségét, ami olyan dalok szövegeiben is tetten érhető, mint az Adamantium Soul vagy a Hate Cowboy. A zenekar csatlakozott a Diverse Youth Network emberi jogi fesztiváljához, kiáll az online szolidaritási demostráció és a programok eseménysorozata által képviselt értékek mellett is!

A péntek esti online koncerten a fent említett dalok is hallhatóak lesznek. Buli a hétvégére hangolódva, a fesztivál legnagyobb zenekari formációjaként Pécs egyetlen hardpop bandájával!

Zenekar:
Dézsi-Kocsis Viki – ének
Dézsi Sada – sampler, minták, ütemek, dob
Tury István – gitár
Kún Norbert – basszusgitár

Facebook-esemény IDE kattintva érhető el.

Május 16. szombat, 17:30: Roma Ellenállás napja: mozgalmak és generációk találkozása

 

 

Miért van óriási szerepe május 16-nak, a roma ellenállás napjának a roma ifjúság mozgalmában? A roma fiatalok eltökélten hisznek abban, hogy saját sorsuknak alakítójaként egy pozitív narratívájú eseményre, a roma ellenállás témájára fókuszáljanak. Ahhoz, hogy erős roma mozgalom jöhessen létre, a benne szereplők kapcsolódása elengedhetetlen.

Milyen szerepe van a roma kultúrának és a roma holokauszt mozgalomnak; milyen élményekről tudnak beszámolni a mozgalom úttörői? Miben más a roma jogok mozgalma és a roma szakkollégiumi mozgalom? Számos új, az identitásra fókuszáló kezdeményezés van kibontakozóban, melyek teljesen új megvilágításba helyezik a témát. A mozgalom alapítóinak tapasztalata és a fiatalok közötti párbeszéd teremti meg a folytonosságot. E beszélgetés ennek biztosít lehetőséget.

Meghívott vendégek:

Daróczi Ágnes – a Romano Instituto Alapítvány vezetője
dr. Brassói Vivien – az Európai Roma Jogok Központja (ERRC) jogásza
Herfort Marietta – a Phiren Amenca vezetője
Kőszegi Krisztián – a Diverse Youth Network alapítótagja

Moderátor: Orsós János (Diverse Youth Network)

Facebook-esemény IDE kattintva érhető el.

Május 16. szombat, 19:00: A vallás és az LMBT közösség kapcsolata

 

 

Mindannyiunknak számos identitása van. Sokszor úgy gondoljuk, egyik kizárja a másikat, vagy ezek nem férnek össze egymással. A különböző vallások és az LMBTQ+ közösség kapcsolata igencsak szerteágazó. Pedig mindannyian tudjuk, hogy élnek vallásos LMBTQ+ emberek. Ezen társainknak sok más társadalmi stigma mellett, rendszerint meg kell birkózniuk az adott vallás ítéletével és sok esetben a közösség kirekesztésével is. Valóban összeférhetetlen a kettő? Kinek tehetjük fel kérdéseinket? Kihez fordulhatunk hitünkkel? Hogyan férhet meg egymás mellett a vallás és az LMBTQ+ identitás és/vagy orientáció?

Meghívott vendégek:
dr. Büchler Tamás – CEJI Európai Program Koordinátor
Lénárd Anna – sétakurátor
Dr. Perintfalvi Rita – progresszív teológus

Moderál: Schäffer János – Diverse Youth Network

Facebook-esemény IDE kattintva érhető el.

Május 16. szombat, 20:30: Pécs Pride Solidarity Online Demonstráció

A szervezők üzenete:

A PÉCS PRIDE FELVONULÁS LEHETSÉGES ÚJ IDŐPONTJÁT FOLYAMATOSAN KERESSÜK!

Már nagyon hiányoztok! Legyetek kitartóak, mi pedig azért dolgozunk, hogy a jelenlegi helyzet után mielőbb találkozhassunk személyesen is! A hangunkra és az összefogásunkra azonban talán most van a legnagyobb szükség, most van igazán létjogosultságuk!

Így, hogy mérsékelve vagy egyáltalán nem találkozhatunk családtagjainkkal és szeretteinkkel, nem ünnepelhetünk a barátainkkal, nem láthatjuk a kollégáinkat, tanárainkat és diákjainkat tudnunk kell, hogy számíthatunk egymásra és ott vagyunk egymásnak, egymásért! A közös találkozások ünnepe ez!

Fontos azonban, hogy a bizonytalanságon és a félelmen túl észrevegyük azt is, ami a világban, Európában és Magyarországon történik. Nem mehetünk el amellett, hogy a politikai döntéshozók hogyan és mire használják fel a mindannyiunkat érintő, kialakult helyzetet. A folyamatos áldozathibáztatás és gyűlöletkeltés ellen most is fel kell emelnünk a hangunkat! Nem lehetetleníthetik el transznemű társainkat! Nem hazudhatnak! Nem most, semmikor!

Amíg személyesen nem találkozhatunk, legyünk együtt egy estén az online térben, jusson el egymáshoz és minél messzebbre is a hangunk. Biztosítsuk egymást arról, hogy a járvány után ismét találkozunk, talán egy szebb világban … -és mekkora ünnep lesz az mindannyiunknak! Mi nagyon izgatottan várjuk, hogy ismét találkozhassunk!

Gondoljatok erre és legyünk együtt május 16-án este.

Emeljük fel a hangunkat és ünnepeljük a találkozásokat!

Az esemény részleteiről és az élő bejelentkezés menetéről folyamatosan tájékoztatunk benneteket! Figyeljétek az eseményt!

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin