Hírek

Ő lesz India első transznemű rendőre

Prithika Yashini az Indiai-félsziget legdélebbi részén fekvő Tamailnádu államban fog szolgálatot teljesíteni.

Indian policewoman K Prithika Yashini, 25, speaks on the phone as she leaves after a judgement cleared legal hurdles allowing her to become India's first transgender Sub Inspector of Police at the Madras High Court on November 6, 2015. Lawmakers also ruled the Tamil Nadu Uniformed Recruitment Board include a third transgender category to allow other applicants to apply for positions, the Press Trust of India reported. AFP PHOTO / STR
Fotó: AFP PHOTO / STR

A 25 éves, Csennai városából származó Prithika kilenc hónapnyi jogi csatározás után kapta meg a vágyott címet. Először februárban jelentkezett az alfelügyelői pozícióra a tamilnádui hivatalban, azonban akkor elutasították, mondván, hogy a jelentkezési lapon nem áll rendelkezésre egy harmadik nem jelölésére alkalmas rubrika.

A Csennai-i Legfelsőbb Bíróság három nappal ezelőtt hozta meg határozatát, amely szerint a rendfenntartó erőknek fel kell venniük Prithikát, a jelentkezési lapon pedig be kell vezetni egy harmadik kategóriát ilyen esetekre.

„Egy transznemű rendőr felvétele mellett nem mehetünk el szótlanul, mert ez nagy hatással lehet az egész transznemű közösség sorsára” – nyilatkozta a bíró az ítélethozatal után. Tamilnádu államnak már van három transznemű közrendőre, de Prithika Yashini lesz az első magasabb státuszú alkalmazott.

Az Indiai Legfelsőbb Bíróság tavaly áprilisban ismerte el a transzneműeket mint harmadik nemet, és az elmúlt évben többször is hírt adtunk a helyi fejleményekről: januárban megválasztották az első transznemű polgármestert, májusban pedig kinevezték az első transznemű egyetemi igazgatót.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin