Nagyvilág

Az afgán LMBTQ emberek kimenekítését sürgetik Németországban

fotó: Depositphotos

 

Eddig több mint tízezren írták alá Németországban azt a petíciót, ami a szövetségi kormányt arra szólítja fel, segítse az afgán LMBTQ személyek kimenekítését. A tálibok hatalomátvétele óta kínázás, gyilkosság, bírósági ítélet nélküli kivégzés veszélye fenyegeti őket. Az új hatalom kíméletlenül üldözi az LMBTQ személyeket és kifejezetten keresik őket. A határok szinte teljesen le vannak zárva, a menekülés szinte lehetetlen. Ahogy a petíció emlékeztet rá, még a szomszédos Pakisztánba vagy Iránba történő sikeres menekülés után sincsenek biztonságban, mert ezekben az országokban is törvény bünteti a homoszexualitást. Miközben vadásznak rájuk, a helyi LMBTQ közösség úgy érzi, a Nyugat cserben hagyta őket.

Németország ígéretet tett a védelemre szoruló emberek megmentésére, csakhogy a német LMBTQ-szövetség, az LSVD (Lesben- und Schwulenverband in Deutschland) szerint gyakorlatilag semmi sem történt. Azóta ráadásul a médiából is eltűnt az afgán helyzet kérdése.

Ezek miatt a Baloldali Párt (Die Linke) képviselője, Cornelia Möhring írásbeli kérdéssel fordult a német külügyminisztériumhoz. Susanne Baumann államtitkár válaszában közölte, hogy 2021. augusztus 15. óta több mint 80 afgán LMBTQ emberi jogi aktivistának adták meg a beutazási engedélyt az országba, írja a Bild. Az LSVD szerint a szövetségi kormánynak most a lehető leggyorsabban ki kell menekítenie ezeket az embereket Afganisztánból, mert a tálibok hatalomra kerülése óta veszélyben van az életük. Ez különösen igaz azokra, akik a nyilvánosság előtt, akár politikai szinten dolgoztak az LMBTQ jogokért.

A szervezet emlékezet arra is, hogy a tervezett afganisztáni befogadási programból könnyen kimaradhatnak az LMBTQ közösség tagjai, ha Németország csak az LMBTQ-jogi aktivistákra figyel, vagy ha családegyesítés során kizárólag a házastársakra koncentrál. Afganisztánban ugyanis a tálibok előtti kormányok idején is életveszélyes volt a közösség képviselete, és nem létezett az azonos nemű párok kapcsolatának jogi elismerése sem. “Azokat az azonos nemű párokat, akiket származási országukban üldöztek, a Külügyminisztériumnak családegyesítés céljából a házaspárokkal azonos elbánásban kell részesítenie” – írja közleményében a szervezet.

Patrick Dörr, az LSVD elnökségi tagja szerint nehéz azonosítani Afganisztánban a szexuális kisebbségek tagjait, mivel a helyi körülmények miatt nem létezik coming out, nem élnek vállaltan önazonos életet, ezért nincsenek az emberi jogokkal foglalkozó civil szervezetek látókörében. “Ezért még fontosabb, hogy komolyan vegyük a hozzánk fordulók segítségkérését. Mindent meg kell tenni, hogy megmentsük az életüket” – mondta Dörr.

 

A január 22. és január 30. között zajló Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon látható az egy meleg afgán menekült történetét feldolgozó animáció, a Menekülés (Flee).

 

Szembenézni a múlttal, hogy legyen jövő – Flee

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin