Itthon

Nem kell bírságot fizetnie a Néprajzi Múzeumban tiltakozó diáknak

 

A bíróság eltörölte a nyolcvanezer forintos pénzbírságot, amelyet Perlaki-Borsos Noel, az Egységes Diákfront (EDF) elnökségi tagja kapott a rendőröktől, amiért a Néprajzi Múzeumban társaival tiltakozott egy meleg párt ábrázoló fotó elkordonozása ellen – írja a Mérce.

„Lényegében nyertünk. A bíróság szerint a bírság túlzó, és az enyhítő körülmények bőven túlszárnyalják a súlyosbító körülményeket, de figyelmeztetésben részesítenek” – nyilatkozta a diák a Mércének.

A bíróság szerint enyhítő körülmény, hogy a diáknak nincs saját jövedelme, érettségire készül, békés megmozdulásban vett részt, valamint a figyelmeztetést elegendőnek ítélte meg. A bíróság kimondta, hogy a tiltakozó akció során közterületen való gyülekezés bejelentésének elmulasztása valósult meg, nem pedig magánterületen való gyülekezés.

Ugyancsak enyhítő körülményként értékelte a bíróság, hogy a diákok megvásárolták a belépőjegyet, betartották a házirendet és nem zavartak másokat az akciójukkal. A gyűlés bejelentésének elmaradása volt szabálysértő.

Perlaki-Borsos egyébként emailben megkereste a múzeum főigazgatóját és a biztonsági szolgálatot is, melyben jelezte, hogy az intézménybe látogatnak másnap, ám nem kapott választ. Odaérkezésükkor is jelezték a biztonságiak felé, hogy véleményük kifejezésére fognak a terembe bemenni.

2023 novemberében a Néprajzi Múzeum kordont állított fel Claudia Andujar brazil fotóművész képeinek kiállításán, hogy 18 éven aluli látogatók ne tekinthessék meg azt a képet, amely a „gyermekvédelminek” csúfolt törvény alapján „homoszexualitást jelenít meg”. Emiatt szervezett tiltakozó akciót az Egységes Diákfront.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin