Itthon

A Néprajzi Múzeum is cenzúrázott egy melegekről készült képsorozatot

 

Claudia Andujar brazil fotóművész képeinek kiállításán kordont állított fel a Néprajzi Múzeum, elkerítve a melegekről szóló fotósorozat-részt, egy információs táblával, melyen az áll, hogy 18 éven aluliak nem nézhetik meg – írja a Népszava.

Andujar apai ágon magyar származású, a fotóművész a második világháborúban Svájcban talált menedékre, majd 1956-ban költözött Brazíliába. A most kiállított fotósorozat nagy része a brazil őserdőben élő janomami indiánokat mutatja be.

Az Indiánok. Lelkek. Túlélők. címet viselő kiálltásnak csupán egy kis szelete foglalkozik melegekkel, ráadásul sokkal visszafogottabb módon, mint a Nemzeti Múzeumban bemutatott World Press Photo-kiállítás hasonló témájú darabjai, azonban a Nemzeti Múzeummal történtek után a Néprajzi Múzeum, úgy tűnik, nem akar kockáztatni és önként cenzúrázta a kiállítást.

Épp két hete történt, hogy a könyvdarálásról elhíresült Dúró Dóra kifakadása miatt Csák János miniszter kötelezte a Nemzeti Múzeumot a 18 éven aluli látogatók kitiltására a World Press Photo-kiállításról, mert a fotósorozat egy része egy fülöp-szigeteki idősotthon meleg lakóiról szólt. Nem sokkal később a múzeum igazgatóját, L. Simon Lászlót menesztették, amiért nem tartotta be a propagandatörvényt és látogathatták kiskorúak a kiállítást.

A Néprajzi Múzeum elkerített kiállításának pikantériája, hogy Andujar ominózus fotósorozatát Brazíliában is cenzúrázták, 1967-ben. A melegekről szóló fényképekből egyébként csak egyetlen darab van kiállítva a múzeumban, a többit kivetítőkön mutatják be. A fotók többsége egyébként elmosódott hatású, tehát azt is nehéz kivenni, hogy mi látható a képeken.

Az elkerített, tiltó táblával ellátott részt a Néprajzi Múzeumban teremőr figyeli.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin