Hírek

Nem igaz, hogy melegek és leszbikusok nem fogadhatnak örökbe Magyarországon

Nem igaz, hogy a melegek és leszbikusok nem fogadhatnak örökbe gyermeket Magyarországon – olvasható a Háttér Társaság sajtóközleményében. A család fogalmát sem szűkiti a magyar jog a nő és férfi együttélésére. Ennek apropóján szervez kerekasztal-beszélgetést a Társaság Mit tudunk a szivárványcsaládok gyermekeiről? címmel – ahova Kövér László házelnököt is várják.

 

 

A Kormányzati Tájékoztatási Központ múlt hét pénteken az alábbi közleménnyel reagált Kövér László házelnök homofób megnyilatkozására: “A magyar törvények szerint Magyarországon a család egy férfi és nő együttélése és a magyar törvények szerint egynemű párok nem fogadhatnak örökbe gyereket.

A valós helyzet ezzel szemben az, hogy a család fogalmát egyetlen törvény sem szűkíti nő és férfi együttélésére. Az Alaptörvény ugyan védi a házasságon alapuló családot, erről azonban a kormány a Velencei Bizottságnak így nyilatkozott: “Az Alaptörvény nem tartalmazza a család jogi meghatározását (…) az L) cikkben szereplő mondat morális jellegű, nincs jogi értelemben vett normatív tartalma. (…) A magyar jogrendszer az alkotmányos szint alatt nem követi a család “szűk” értelmezését. (…) Az (azonos nemű párok) bejegyzett élettársi kapcsolatáról szóló 2009-es külön törvény az Alaptörvény elfogadása óta is érvényben van.

Bár az azonos nemű párok tagjai közösen valóban nem fogadhatnak örökbe, annak nincs akadálya, hogy egy meleg vagy leszbikus ember – akár azonos nemű élettársi vagy bejegyzett élettársi kapcsolatban élve – egyénileg örökbefogadjon, ahogy arra az elmúlt években számos esetben sor is került. Az igazságügyi tárca a Háttér Társaságnak küldött levelében így foglalta össze a helyzetet: “az örökbefogadás előtti eljárás lefolytatásának célja annak megállapítása, hogy az örökbefogadó személyisége és körülményei alapján alkalmas-e gyermek örökbefogadására. A szexuális irányultság és nemi identitás nem kizáró körülmény.

 

A szivárványcsaládok már ma is a társadalmi valóság részei. 2017-ben a Háttér Társaság több mint 1200 LMBTQI ember részvételél készített kutatást, amely szerint a 26 év feletti válaszadók közül minden negyedik már ma is gyermeket nevel. A Medián 2017-es reprezentatív felmérése szerint az elmúlt években jelentősen megnőtt Magyarországon az azonos nemű párok gyermekvállalásának támogatottsága: a fiatalok, a budapestiek és az egyetemet végzettek többsége szerint egy gyermeknek jobb helye van egy azonos nemű párnál, mint a gyermekvédelmi rendszerben.

A magyar hatóságok évente több száz gyereket adnak örökbe külföldre, mert itthon nem találnak nekik örökbefogadó szülőt. Ha a kormány tényleg a gyermekek érdekeit helyezi első helyre, inkább azzal kellene foglalkoznia, hogy megkönnyítse az arra alkalmas azonos nemű párok számára az örökbefogadást, semmint hogy minden szakmai alapot nélkülöző gyűlöletkampányt indítson ellenük” – kommentálta a helyzetet Dombos Tamás, a Háttér Társaság ügyvivője.

A Háttér Társaság 2019. május 27-én 18:00-kor kerekasztal-beszélgetést tart Mit tudunk a szivárványcsaládok gyermekeiről? címmel a Bem moziban. A kerekasztal résztvevői Rózsa Krisztián, pszichológus, családterapeuta, a Szivárványcsaládokért Alapítvány munkatársa; Princz Dániel, közgazdász, a Harvard Egyetem PhD hallgatója; valamint Sándor Bea, a Háttér Társaság ügyvivője, a Szivárványcsaládok helyzete, 2016-17 című kutatás vezetője lesznek. A beszélgetésre szeretettel várják Kövér Lászlót is.

 

Magyar LMBT Szövetség: Sérti az örökbefogadó szülőket Kövér László családellenes kijelentése

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin