Kultúra

„Nem a Grammy-ért zenélünk, az a legfontosabb, hogy olyat csináljunk, amit az emberek élveznek”

Interjú a Sofi Tukker két énekesével

Sophie Hawley-Weld és Tucker Halpern nevét 5 évvel ezelőtt még senki nem ismerte, ám onnantól kezdve, hogy 2016-ban megjelent az első daluk, a Drinkee, népszerűségük egyre csak nő. Az elektronikus popot játszó duó 2 évvel ezelőtt már fellépett nálunk a Sziget Fesztiválon, de azoknak is van még esélyük látni őket, akik akkor lemaradtak róluk. A Sofi Tukker idén májusban visszatér a magyar fővárosba, a Budapest Parkban adnak koncertet. A zenészekkel fellépésük apropóján beszélgettünk.

 

Sophie Hawley-Weld és Tucker Halpern

 

Nem most koncerteztek először Magyarországon, 2018-ban a Sziget fellépői voltatok. Milyen élményekkel távoztatok?

Sophie Hawley-Weld (SHW): Nem nagyon tudtuk, mire számítsunk a Sziget Fesztiválon, persze, már hallottunk arról, hogy mekkora buli itt fellépni. Nagyon cool volt, imádtuk a közönségünket is. Szerencsére volt egy napunk, amikor szétnézhettünk Budapesten, elmentünk az egyik gyógyfürdőbe is, nagyon élveztük.

Hogyan bukkantatok egymásra Tuckerrel és kezdtetek el közösen zenélni?

SHW: Teljesen véletlenül találkoztunk, még egyetemista koromban, egy bulin. Én jazz zenét és portugál nyelvet tanultam, Tucker pedig baseball játékos volt, szóval a mostanitól eléggé eltérő életünk is lehetett volna. Éppen felléptem, amikor Tucker kiszúrt magának, majd megkérdezte, nincs-e kedvem vele zenélni. Akkor még szinte azt sem tudtam, kicsoda, zenélés közben ismertem meg jobban. Mivel nagyon jó volt vele dolgozni, nem álltunk le.

Hogyan lehet elképzelni a közös alkotómunkát, ki miből veszi ki inkább a részét?

SHW: Mindent együtt csinálunk, de én inkább a szövegért vagyok felelős, Tucker pedig nagyon ügyes a számítógépen a különböző elektronikus hangzások komponálásával. Folyamatosan szükségünk van a másik visszacsatolására, általában egy szobában készítjük a zenénket, vagy legalábbis közösen fejezzük be az aktuális dalunkat.

Szokott lenni köztetek nézeteltérés munka közben?

SHW: Tiszteljük a másik véleményét, akkor is, ha az eltér a sajátunktól.

Tucker Halpern (TH): Ha Sofinak nagyon nem tetszik valami, amit én írtam, akkor én sem ragaszkodom hozzá, és fordítva. Csak olyan dalokat készítünk, ami mindkettőnknek maximálisan tetszik.

 

 

A zenétek fülbemászó és populáris, de elég nehéz lenne más együttes zenéjéhez hasonlítani. Honnan jön az inspiráció?

SHW: Mindenhonnan. Sokat utazunk, ami inspirálóan hat ránk. Szeretünk új embereket megismerni, megérteni az ő gondolkodásukat, és azt, őket mi inspirálja.

Van valamilyen üzenet, amit át szeretnétek adni a zenétekkel?

SHW: Azt szeretném, hogy az emberek, akik hallgatják a zenénket, szabadnak érezzék magukat, önmaguk lehessenek. Remélem, ezt az üzenetet dekódolni is tudják a dalainkból. Amikor a színpadról figyeljük a közönségünket, mindenki mosolyog, vadul táncol, sokuk elég egyedi szettben jön bulizni. Ezt látva nagyon boldogok vagyunk.

Ti sem öltözködtök éppen konzervatívan. Cél, hogy kicsit polgárpukkasztóak legyetek?

SHW: Így szeretek öltözködni, szenvedélyem a divat. Én válogatom össze, hogy miben állok a színpadra, ezekben a ruhákban érzem magam jól, ezek tükrözik a hangulatomat. Tucker is nagyon szeret öltözködni, imádja az élénk színeket és mintákat, gyakran keveri is őket.

Eddigi karrieretek egyik legnagyobb sikere, hogy kétszer is jelöltek titeket Grammy-re. Milyen érzés volt?

SHW: Amikor elsőként versenyeztünk a Grammy-ért, azt sem tudtuk, mikor jelentik be a jelölteket, úgyhogy képzelheted, mennyire meglepett minket, amikor megtudtuk, hogy a jelöltek között vagyunk. Másodjára persze már tudtuk, mikor számíthatunk a jelölésre. Őrületes volt az egész, de nem a Grammy-ért zenélünk, ez nem is érdekel minket annyira. Az a legfontosabb, hogy együtt énekeljünk, valami olyat csináljunk, amit az emberek élveznek.

Sokak talán akkor ismertek meg titeket, amikor a Best Friend című számotok lett az iPhone X reklámzenéje. Mit szóltatok hozzá?

TH: Nagyon felvillanyozott. Ha megnézed a reklámot, olyan, mintha pont erre a célra írtuk volna a dalt. Amikor a különböző emojikat mutatják benne, tök jól passzol hozzá a zenénk, nagyon jól néz ki az egész.

 

 

Milyen zenéket hallgattok?

TH: Sofi nagyon szereti David Guettát, a Raye-jel készült Stay című számát játssza állandóan, mindig ezt hallgatjuk, mielőtt színpadra lépünk. Én leginkább a saját zenénket hallgatom, állandóan a stúdióban vagyunk. (nevet – a szerk.)

El tudjátok magatokat képzelni úgy, hogy valami mással foglalkoztok? Hol szeretnétek tartani 5-10 év múlva?

TH: Még ha nem is zenészként dolgoznék, biztos, hogy az lenne az első dolgom, miután hazamegyek a munkából, hogy zenélek. Imádom ezt csinálni, nem is tudnám nélkülözni. A jövőben tovább szeretnénk építkezni, még nagyobb, még több helyre szeretnék elmenni, hogy még a mostaninál is többen hallgassák a zenénket.

Tegdes Péter

Ne feledd el és ne maradj le Sofi Tukker május 4-i koncertjéről a Budapest Parkban!

 

Previous post

Egy könyvesbolt minden eladott JK Rowling kötet után egy transz szervezetnek adományoz

Next post

36 év után újra kinyithatnak San Francisco meleg szaunái