Itthon

29 éve alapították a Háttér Társaságot

1995-ben, a február 11-12-i hétvégén alakult meg a Háttér Társaság – akkor még Háttér Baráti Társaság a Homoszexuálisokért néven. Az alakuló ülés 1995 februárjában az Esztergomhoz közeli Vaskapu turistaházban történt. Itt határozták meg az alapítók az egyesület célját és tevékenységeit, valamint működési rendjét.

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Háttér Társaság (@hattertarsasag) által megosztott bejegyzés

 

A civil szervezet hatalmas utat tett meg azóta, tevékenysége számos szolgáltatással bővült az elmúlt közel harminc évben. „Egy olyan társadalomért dolgozunk, amelyben szexuális irányultsága vagy nemi identitása miatt senkit sem ér hátrány, ahol az LMBTQI közösség valamennyi tagja szabadon megélheti identitását, és felmerülő problémái megoldásához megfelelő segítséget kap” – olvasható az egyesület honlapján.

A tevékenységek között található – a teljes lista itt érhető el – például az Információs és Lelkisegély Szolgálat, a Jogsegélyszolgálat, az Archívum és könyvtár, valamint a HIV Segítő Szolgálat is, mind telefonos, mind személyes formában.

A szolgálatások mellett a Háttér Társaság számos kiadványt is készít az LMBTQ-közösséget érintő témákban. Ezek a honlapon is elérhetőek, letölthetőek és olvashatóak.

A 29. születésnap apropóján érdemes felidézni, mik voltak az egyesület legelső céljai:

  • Különböző önkéntes segítő szolgálatok létrehozása és működtetése saját nemükhöz vonzódók (a továbbiakban homoszexuálisok) részére, illetve ilyen segítő szolgálatok létrejöttének támogatása, a szolgálathoz fordulók anonimitásának biztosításával (pl. telefonszolgálat, információs szolgálat, jogi- és pszichológiai tanácsadás, AIDS-információ).
  • A segítők kiképzésének és önképzésének megszervezése.
  • Új intézmények, szolgáltatások létrehozásának elősegítése az állami és civil szférában a homoszexuálisoknak a társadalomba való jobb integrálódása érdekében.
  • A szakmai és politikai közvélemény (szociálpolitika, pszichiátria, pedagógia, jog, média) figyelmének felhívása az állampolgárok ezen rétege speciális problémáinak megoldatlanságaira.
  • A homoszexuálisok helyzetével kapcsolatos dokumentumok gyűjtése, rendszerezése, feldolgozása.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin