Hírek

Mit tehetünk a jelenlegi helyzetben a magyar transzneműekért?

Mint arról mi is beszámoltunk, a magyar kormány április elsején benyújtott a parlament elé egy salátatörvény-javaslatot, amelynek részeként Európában példátlan módon betiltaná, hogy a transzneműek megszerezhessék a nemüknek megfelelő személyes iratokat. Az elmúlt szűk egy hétben számos hazai és nemzetközi szervezet kezdett dolgozni azért, hogy a javaslatból ne legyen törvény, ehhez azonban mindannyiunk segítségére szükség van.

 

 

A Budapest Pride több javaslatot is összeszedett azzal kapcsolatban, mit tehetünk támogatóként:

1. Állíts be az alábbi keretet a Facebook profilképedre. ITT érheted el.

2. Ha posztolsz a témában, használd a #toroljeka33ast hashtaget

3. Beszélj rendszeresen a transznemű ismerőseiddel: kérdezd meg, hogy vannak, hallgasd meg őket, és tudasd velük, hogy mellettük állsz, bármi is lesz.

4. Oszd meg az érintettekkel készült interjúkat, cikkeket. A Humen is több érintettel készített interjút, amelyek fokozatosan kerülnek fel honlapunkra, így érdemes rendszeresen visszalátogatni. Az Ónodi Adéllal készült interjú ITT, a beszélgetés Ördögh Ivettel pedig ITT érhető el.

5. Oszd meg az üzenőfaladon az alábbi szöveget:

#toroljeka33ast
A kormány által benyújtott salátatörvény 33. §-a lehetetlenné tenné a transznemű emberek számára, hogy bejegyeztethessék a valós, megélt nemüket. Tudtad, hogy a transznemű emberek 40%-át rúgják ki munkahelyéről, mert transznemű? Ha a törvényt megszavazzák, tovább fog nőni az őket érő diszkrimináció a munka világában, az egészségügyi ellátás során, és még több verbális vagy akár fizikai zaklatással szembesülhetnek. Minden embernek joga van a méltósághoz és a biztonságos élethez. Töröljék el a 33. §-t!
Segíts te is, oszd meg ezt a posztot toroljeka33ast hashtaggel.

 

 

Hogyan tehetsz transzneműként azért, hogy ne szavazzák meg a törvényt?

1. Beszéld ki magadból. Keress olyan embereket, akikben bízhatsz, és beszélj nekik a csalódottságodról, félelmeidről, kétségbeesésedről. Fontos, hogy tudd, nem vagy egyedül, és rengetegen támogatnak téged. Akár keresd fel a Háttér Társaság lelkisegély-szolgálatát, ami a koronavírus-járvány alatt is üzemel, ha szükséged van arra, hogy valaki meghallgasson.

2. Oszd meg a történetedet. Posztolj Facebookon vagy Instagramon, és meséld el, mikor kerültél kellemetlen, megalázó vagy veszélyes helyzetbe amiatt, hogy az irataid nem egyeztek meg a nemeddel. Posztoláskor használt a #toroljeka33ast hashtaget. Ha névtelenül szeretnéd megosztani, küldd el a Budapest Pride-nak üzenetben Facebookon vagy Instagramon és megosztják, valamint nekünk is bátran írhattok.

A javaslat lényege:

A cél az anyakönyvi törvény megváltoztatása, a születési anyakönyvi kivonatban a „nem” kategória „születési nem”-re cserélése, amit az elsődleges nemi jellegek és a kromoszómák alapján állapítanának meg, és az egyén élete során megváltoztathatatlan maradna. A javaslat így ellehetetlenítené, hogy a transzneműek megszerezzék a biztonság alapját jelentő iratokat. Ezzel nemcsak az Alkotmánybíróság 2018-as döntésével mennek szembe, de sérti az önazonossághoz való jogot, a magánélethez való jogot, és a nemzetközi emberi jogi normákat.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin