Nagyvilág

Minden este szivárványba borul egy kijevi felhőkarcoló

Október 5–11. között minden este szivárványba borul az ukrán főváros egyik legmagasabb épülete. A 35 emeletes kijevi Gulliver tornyon egy 140 méteres szivárványzászló hirdeti az elfogadást.

„Másnak lenni jó együtt!”

Este fél hét és tíz óra között ez a szöveg jelenik meg ötpercenként az épületen, amit a szomszédos toronyházból vetítenek a homlokzatra. A kedvelt bevásárlóközpontként működő Gulliver a belváros minden pontjáról jól látható, az üzenetet pedig az Ukrajnában esedékes pride hónapra és az október 11-i Előbújás napjára időzítették. A KyivPride igazgatója, Ruszlana Panuhnyik ez utóbbiról elmondta, hogy az LMBTQ közösség láthatóságát és a közösség hangjának erejét is jelképezi.

„Ezen a napon, amely az egész LMBTQ közösség számára fontos, azt szeretnénk hangsúlyozni, hogy együtt erősebbek vagyunk, és együtt vagyunk minden körülmények között, beleértve a járványhelyzetet és a karanténnal járó korlátozásokat is. Együtt haladunk egy mindenki számára jobb jövő felé.”

 

 

A pride hónapot a koronavírus-járvány miatt tolták idén későbbre, és a felhőkarcolós akcióval a Kelet-Európában a szélsőjobb által tüzelt homofóbia ellen is tiltakoznak. Múlt hónapban az odesszai pride ünnepséget neonáci huligánok támadták meg, tojásokat dobálva és paprikaszprét használva, miközben a rendőrség tétlenül nézte az eseményeket.

A KyivPride reményei szerint a Gulliver torony üzenete az LMBTQ témákról szóló pozitív párbeszédet fog bátorítani, és emlékezteti arra a kijevieket, hogy a szeretet nem ismer határokat.

A fényjáték tegnap azonban mégis véget ért. Az ukrajnai magyar kisebbséget is időnként gyalázó szélsőjobboldali Nemzeti Hadtest (Nackorpusz) párt megfenyegette az épületet üzemeltető céget, és követelték, hogy kapcsolják le a felhőkarcoló szivárványos kivilágítását.

 

Tüntetők a Gulliver előtt / fotó: Bykvu

 

A Gulliver előtt nagyjából negyven maszkos tüntető jelent meg, számol be róla a Bykvu portál. Szerintük a szivárványzászló nem méltó Ukrajnához, és a Gulliver vezetésének inkább az ukrán hadsereg, a hagyományos családi értékek, valamint az ukrán kulturális és vallási értékek melletti üzenetet kellene közvetítenie. A követeléseiket egy levél formájában átadták a bevásárlóközpont PR igazgatójának, Tetyana Atadzhanovának, aki kiment az épület elé beszélni velük.
Az üzemeltető később pedig úgy döntött, inkább lekapcsolják a fényeket.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin