Sport

Megtiltják a Formula-1-es pilótáknak a kisebbségek melletti kiállást

Lewis Hamilton Formula-1-es világbajnok szivárványszínű sisakban / Fotó: Mercedes-AMG PETRONAS Twitter

 

A FIA (Nemzetközi Automobil Szövetség), amely Formula-1-es versenyeket szervezi, mostantól megtiltja a pilótáknak és az istállóknak, hogy a futamokon nyíltan kiálljanak egy-egy ügy mellett – írja a Eurosport UK.

Mohammed bin Szulajm, a FIA elnöke felhívta a pilóták figyelmét, hogy nem használhatják a Forma-1-es platformot „saját privát, személyes céljaikra”. Korábban többek között a hétszeres világbajnok Lewis Hamilton és a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel is felhívta a figyelmet például LMBTQ-jogokra vagy éppen a klímaváltozásra.

2021-ben Hamilton a katari és a szaúd-arábiai futamon szivárványszínű sisakot viselt az LMBTQ-közösség támogatása érdekében.

A FIA Nemzetközi Sportkódexét úgy módosították, hogy mostantól a Forma-1-es versenyzőknek a szövetség előzetes írásbeli engedélyére lesz szüksége ahhoz, hogy „politikai, vallási és személyes megnyilvánulásokat” tegyenek.

Bin Szualjm a következőképp nyilatkozott az ügyben:

„Kapcsolatteremtés a dolgunk. A sportot lehet békés célokra használni… de egyvalamit nem akarunk, hogy a FIA személyes magánügyek platformjaként szolgáljon. [Ezzel] eltávolodunk a sporttól. Mit tudnak a legjobban a versenyzők? Vezetni. Annyira jók benne, és ők csinálják az üzletet, övék a show, ők a sztárok, és senki sem állítja meg őket. Léteznek más platformok, hogy kifejezzék, amit akarnak, mindenkinek megvan a sajátja, és nyugodtan végigcsinálhatják a FIA eljárását. Mi csak azt akarjuk, hogy a sportunk tiszta legyen.”

 

A FIA elnöke szerint ők nem akarják elhallgattatni a pilótákat, pusztán azt szeretnék, ha a FIA rendezvényei semlegesek maradnának. Amennyiben valaki úgy érzi, hogy mégis a futamon szeretne kiállni egy ügy mellett, nyújtsa be a kérelmét a szervezethez – jelentette ki bin Szulajm.

„Nekem is megvannak a magándolgaim, ez nem jelenti, hogy a FIA-t kell használnom ehhez” – tette hozzá.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin