Itthon

Mégis látogathatják 18 éven aluliak a World Press Photo kiállítását

Nem tudja jogszerűen végrehajtani a Magyar Nemzeti Múzeum a kulturális és innovációs miniszter, Csák János felszólítását, miszerint 18 évesnél fiatalabbak ne látogathassák a 2023-as World Press Photo kiállítást – derül ki az L. Simon László vezette kulturális intézmény AFP-nek küldött tájékoztatásából.

Három hete Dúró Dóra sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy „LMBTQ-propaganda folyik a Magyar Nemzeti Múzeumban”. A politikus a World Press Photo kiállításon bemutatott egyes képeket kifogásolta, amiért a kiállításon az elmúlt év egyik fontos eseményeként tüntettek fel egy kenyai esetet, amikor megerőszakoltak és megöltek egy 25 éves nembináris leszbikus személyt, Sheila Adhiambo Lulumbát.

Dúró Dóra akkor elmondta, hogy szükség van a 2021-ben elfogadott, „gyermekvédelminek” hazudott törvény kiegészítésére, hogy az kulturális intézményekben is tiltsa az „LMBTQ-propaganda” terjesztését a 18 éven aluliak számára.

A javaslatot múlt héten magáévá is tette Csák János miniszter, ugyanis a Nemzeti Múzeum kiállítására onnantól 18 éven aluli személy számára nem értékesítettek jegyet. „A Mi Hazánk kezdeményezése nyomán 18 év alattiak nem látogathatják tovább a Nemzeti Múzeum kiállítását, mert az sérti a gyermekvédelmi törvényt. Erről Csák János illetékes miniszter tájékoztatta a Mi Hazánkat, megállapítva a törvénysértést.”

Ám mint kiderült, hiába helyeztek ki tiltó táblákat, mégis bejuthatnak a gyerekek, mivel a Magyar Nemzeti Múzeum senkitől nem kérheti el a személyi igazolványát. „A múzeum a látogatók együttműködésére és szabálykövetésére támaszkodik. A weboldalon fel van tüntetve, hogy 18 éven aluliak nem vásárolhatnak jegyet, és a kiállítás bejáratánál 18 éven aluliakat korlátozó tábla is van” – hangzott a válasz az AFP kérdésére.

Az AFP szerdán azt tapasztalta, hogy beengedtek kiskorúakat a kiállításra – számol be a Népszava. Több tucat embert láttak a múzeum előtt sorban állni a kiállításra, köztük néhány gyermekes család, amelynek tagjai nem is tudtak a korlátozásról.  „Minden gond nélkül beengedtek minket” – mondta Premek Beran, egy cseh látogató. Ő a jegyeket egy automatából vásárolta meg 10 és 15 éves gyereke számára.

Érdekesség, hogy L. Simon László volt kulturális államtitkár is véleményt nyilvánított. A Magyar Nemzeti Múzeum igazgatója az épület előtt sorban álló emberekről készült képpel köszönte meg Dúró Dórának a kiállítás körüli hisztériát.

 

 

Háttér Társaság: Abszurd jogalkalmazás, ami a Nemzetközi Sajtófotó Kiállítással történt

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin