Nagyvilág

Megerőszakolták, de nem mer feljelentést tenni az iráni meleg férfi

A 20 éves Saeed, aki a délnyugat-iráni Ahvaz városában él, az IranWire-nek adott megrázó beszámolót arról, mit jelent ma hazájában melegnek lenni.

Saeed szerint Iránban melegnek lenni annyit tesz, mint csendben túlélni. A két azonos nemű ember közötti szexuális tevékenység illegális, és halállal, börtönnel, korbácsolással és pénzbírsággal büntethető – az ilyen büntetések miatt a Saeedhez hasonló, nemi erőszakot túlélő melegeknek hallgatniuk kell.

Saeed egy kávézóban találkozott erőszaktevőjével. „Először megtetszett, és barátságosan elbeszélgettünk” – emlékezett vissza. „Még néhányszor találkoztam vele ott. Egyre bizalmasabbá váltunk. Egyre többet beszélgettünk, és elmondtam neki a szexuális irányultságomat.

Saeed azonban később megtudta, hogy a férfi csak azért kereste a barátságot vele, hogy közelebb kerüljön az ő nőnemű barátaihoz. Aztán néhány héttel ezelőtt éjfél tájékán SMS-t kapott tőle. „Megbántam, hogy megnéztem az üzenetét, és visszaüzentem” – mondta. „Bárcsak soha ne tettem volna meg.

Rám támadt” – tette hozzá, miután arra kényszerítették, hogy menjen el a férfival egy barátja házába, különben a barátai és a családja előtt kitálalnak orientációjáról. „Nem számított neki, hogy ember vagyok. Nem számított neki, hogy fájdalmaim vannak. Brutális volt. A legrosszabb az volt, amikor a fülembe suttogott, és engem, anyámat és a nővéremet szidalmazta. Nem tudtam védekezni vagy ellenállni.

Saeed elmondta, nem tudta jelenteni a rendőrségen a nemi erőszakot. Ha megtette volna, büntetőeljárás indulhatott volna ellene.

Az idén májusban brutális kegyetlenséggel kivégzett Alireza Fazeli Monfared egyidős volt Saeeddel. Azt tervezte, hogy elmenekül Iránból, és barátjához menekültként csatlakozik Törökországban. Saját testvérei fejezték le.

Sem Monfared, sem Saeed nincs egyedül. Az Iráni Leszbikus és Transznemű Hálózat által tavaly összeállított jelentés szerint 10-ből hat LMBTQ iránit legalább egyszer bántalmaztak családtagjai. „Nem tudtam, hogy létezik olyan, hogy LMBTQ közösség, és hogy a szexuális irányultságom természetes dolog” – folytatta Saeed. „Azt hittem, egyedül vagyok, és az alapján, amit az iskolában vallásos emberektől hallottam, azt gondoltam, hogy ez egy betegség, amit gyógyítani kell.

Saeed csak 16 éves korában jött rá, hogy „normális.” „Az a pechem” – magyarázta – „hogy egy homofób országban születtem, és megfosztottak számos olyan élménytől és lehetőségtől, amelyet az LMBTQ közösség a szabad országokban élvez.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin