Egészség

Megerősítette az országos hivatal: A PrEP itthon is engedélyezett

Különböző szakemberektől eltérő információk láttak itthon napvilágot arról, hogy a PrEP Magyarországon engedélyezett-e. Ezért a Háttér Társaság írásbeli megkereséssel fordult a gyógyszerek engedélyeztetésére hatáskörrel rendelkező Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézethez (OGYÉI).

 

 

A HIV-megelőzésében komoly áttörést jelentett, amikor több gyógyszerkutatás is megállapította, hogy a HIV kezelésére használt emtricitabin/tenofovir (Truvada és generikus változatai) a HIV-fertőzés átvitelének megelőzésére is használható. Ez az ún. pre-expozíciós profilaxis (PrEP), amire egyre nagyobb az igény Magyarországon is.

Mi is a PrEP?

A PrEP egy olyan tabletta, azaz egy gyógyszer, ami HIV-negatív személyeket képes megvédeni a HIV-fertőzéstől. A működése a nevével meg is magyarázható: pre-expozíciós profilaxis, ami azt jelenti, hogy ez a gyógyszer a HIV-fertőzöttségnek való kitettség előtt hat. Ez egy rendkívül egyszerű védekezési mód, ami helyesen szedve elegendő hatóanyagot halmoz fel a szervezetben ahhoz, hogy a HIV ne tudjon megtelepedni és szaporodni.

 

Ezért kezdett el az idei évben a Háttér Társaság HIV/AIDS programja dolgozni a PrEP hazai bevezetésén. Első lépésként tájékoztató anyagot állítottak össze és nyilvános kerekasztal-beszélgetést is szerveztek a PrEP-ről.

Hogy tisztázzák a készítmény hazai helyzetét, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézethez fordultak. Állásfoglalásában most a hivatal megerősítette, hogy a HIV gyógyszeres megelőzése (PrEP) Magyarországon is engedélyezett.

Az állásfoglalás kitér arra, hogy a Truvada és generikus változatai az Európai Unióban centralizált forgalombahozatali engedéllyel rendelkeznek. Ez kiterjed a PrEP keretében történő alkalmazásra is, így a PrEP Magyarországon is engedélyezett.

A PrEP vényköteles, felírására a HIV-kezelés területén tapasztalattal rendelkező orvosok jogosultak. A PrEP TB-támogatás terhére való felírására jelenleg nincs lehetőség, az igénybevevők a készítmény teljes árát kell megfizessék.

A PrEP-hez való gyakorlati hozzáférést azonban két tényező is akadályozza. Egyrészt a vényfelírásra jogosult orvosok vonakodnak a PrEP-et felírni, másrészt TB-támogatás nélkül a készítményt csak a magasabb jövedelműek tudják megfizetni. A következő időszakban a Háttér Társaság azon kíván dolgozni, hogy a PrEP Magyarországon is minél szélesebb körben elérhető legyen.

 

(Háttér)

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin